Tuesday 11 October 2016

PHILIPS Pressure Cooker : Bubur Nasi Ayam

Assalamualaikum dan hello :)

Kali ni cerita masak dengan PHILIPS Pressure Cooker (PPC) lagi. Jangan jemu dehh...

Actually dah baaaaanyak masak memasak guna PPC ni. Sekarang rice cooker jarang guna, dapur jarang berasap hihi.. Tapi masih memasak ye. Guna PHILIPS Pressure Cooker lah..

Kali ni nak share resipi bubur nasi ayam. Simple version ok.  Simple pun sedap ape.. ala-ala McDonald je rasanya ;D.  


Masak bubur ni pun sebab Aliff tak sihat dok muntah-muntah tak tahu apa silap makan. So ingat nak masak benda yang mudah hadam. Aliff request belikan bubur McD tapi fikir baik buat sendiri aje lah. nak siap-siap tukar baju lagi, start kereta drive gi McD pun dah kot lebih setengah jam. Dah sampai takkan la nak beli bubur aje kan.. mau anak-anak lain nak juga order itu ini huhu.. Baik masak sendiri aje lah :D

Ikut pengalaman sebelum ni masak bubur guna pressure cooker stove-top Trio tu, masak 1 cawan tak cukup masa tu. Siap kena masak 2 kali untuk anak-anak pulak. So kali ni decide masak 2 cawan beras terus. Tapi end up jadi banyak la pulak hehe... 

Si lepas-lepas ni rasanya akan stick pada 1 cawan beras sahaja. Or paling banyak 1.5 cawan beras. For the whole family of 6 :D

Ok saya share kan resipinya ok :)

Bubur Nasi Ayam PHILIPS Presssure Cooker
oleh : Norliza Othman

Bahan :
2 cawan beras
12 cawan air
1 inci halia - hiris kasar (mudah nak asingkan selepas masak)
dada ayam - beberapa ketulan besar (akan dicarik-carik selepas masak)
1/2 batang lobak merah - hiris mancis (*optional)
1 1/2 tsp stok ayam
2 tsp garam
1/2 - 1 tsp serbuk lada hitam kasar

Cara :
  1. Masuk semua bahan ke dalam inner pot PHILIPS Pressure Cooker
  2. On Mode 'Congee' default 13 minit (*baca Nota)
  3. Tunggu siap masak. Off suis/plug PPC
  4. Biarkan pressure natural release (jangan pusing knob ke vent)
  5. Bila floating valve dah drop, buka penutup, keluarkan isi ayam dan carik-carikkan
  6. Hidangkan bubur nasi bersama isi ayam, daun bawang, minyak bijan dan bawang goreng.


Nota:
  1. Nisbah beras : air adalah 1 cawan beras : 6 cawan air (tak kisahlah cawan apa pun ;))
  2. Saya set kan masa memasak KPT 20 minit. Tekstur bubur sangat hancur dan air diserap sepenuhnya (tak berkuah). Saya rasa default timer 13 minit memadai kot :D
  3. Lepas masak, tak boleh pusing knob terus dari 'sealed' ke 'vent' sebab bubur akan tersembur keluar dari knob tu. Kalau masak sup/ berkuah yang banyak/ bubur disaran untuk biar pressure natural-release.
  4. Kalau nak percepatkan sikit pressure keluar, lepas off PPC, boleh cuba perlahan-lahan tolak sikiiiiiiiittttt aje knob tu bagi wap keluar sikit, bunyi berdesing sikit gitu. Sikiiiiiittttt aje tau.
  5. Pastikan paras maksimum inner pot PPC ditepati. Ada level maximum kan yang ditanda. Jangan melebih tanda maksimum tu, takut akan overflow.

Itu aje.. selamat mencuba :D


PHILIPS pressure cooker ni saya beli dari website Lazada je. Mudah dan dapat harga terlajak best! RM299 aje tau.

Hehe... Rajin-rajin la tengok link tu ye kot dapat offer terbaik..

8 comments:

  1. Salam
    Masa tutp penutup ppc knob x naik pun....knp ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam..
      tak pasti.

      pastikan masa tutup penutup tu valve kat 'seal'/tengah2.
      lepas tekan 'start', ppc akan start mode 'heating' dan bila tekanan dah tinggi baru ppc akan tukar mode 'pressurize' dan knob naik dan start counting masa memasak

      Delete
  2. Thanks for the info.
    Pertamakali guna. Terus saya buat vent... abis keluar air bubur

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau masak apa yang guna air banyak (cth: sup/bubur) kena bagi pressure dia natural release.. terpaksa bersabar sikit hehe

      Delete
  3. Sy pon terus pusing vent..abis tersembur air kluar..panik..terus ttp suis..hehe..maknanya sis..natural release tu just biar mcm tu je ke..sy br blaja pkai ppc ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye. just tutup suis dan biar pin tu drop sendiri :)

      Delete