Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2015

Tips Minum 8 Gelas Air Kosong Di Bulan Ramadhan

Assalamualaikum dan hello :) Alhamdulillah 2nd day Ramadhan..
Okay harini nak share pasal AIR KOSONG :)
MINUM AIR KOSONG BOLEH KURUS!
Umum memang tahu kebaikan minum air kosong dan keperluan minum sebanyak 8 gelas air kosong setiap hari. Even antara tips untuk kurus atau menurunkan berta badan adalah dengan minum air kosong secukupnya 2-3 liter. Ada yang up sampai 4 liter. Percaya tak? :)
Tapi bulan puasa ni kita pun garu kepala juga, macam manalah nak minum cukup 8 gelas air ni atau 2-3 liter air ni.. dan realiti yang sadis nya sebenarnya bila berbuka puasa mesti kita minum minumam manis kan.. hehe.. tuan tanah ni pun same je..
Malang sekali untuk pengetahuan semua, minuman bergula atau yang manis ni melambatkan proses penurunan berat badan tau. Sebabnya minuman bergula ni mempunyai kalori manakala air kosong 0 kalori. So memang la betul teori kalau banyak minum air kosong boleh turun berat badan dengan cepat!.
Jom bulan puasa ni kita ubah sikit rutin. Kita berbuka puasa dengan AI…

Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa Ramadhan Tahun 2015 /1436H

Assalamualaikum wbt...

Salam 1 Ramadhan.. selamat berpuasa buat semua...

Saya doakan kita semua mendapat barokah dari bulan mulia ini.. dan moga setiap ibadah kita diterima Allah...

Amiinnn......

Awal-awal Ramadhan for sure cari jadual berbuka/sahur/imsak ni kan...

Disini saya share kan jadual waktu berbuka, sahur/imsak bagi Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya serta Negeri Selangor Zon 1: Gombak, Petaling/ Shah Alam, Hulu Selangor, Hulu Langat & Sepang serta kawasan yang sewaktu dengannya untuk panduan kita bersama.

Tahun ni nampaknya Jakim tak/belum keluarkan dalam bentuk poster lah.. yang ada pdf kosong je..

So untuk amal jariah yang tak seberapa, saya buatkan poster jadual ni.. Boleh download dan print.
Silalah share kepada rakan-rakan, saudara mara :)

Kalau ada apa-apa kesilapan typo. boleh maklumkan kepada saya ye..

Untuk jadual imsak/berbuka bagi kawasan-kawasan lain boleh rujuk dilaman web Jakim ye.. sila klik sini http://www.islam.gov.my/node/50772

Selamat berpua…

Ramadhan : Kurangkan Juadah, Tingkatkan Ibadah!

Assalamualaikum.. Ramadhan Kareem.. Ramadhan Mubarak semua :)
Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. Alhamdulillah..
Allah izinkan kita tahun ni bertemu lagi dengan bulan penuh keberkatan ni. Dimana setiap saat dikira sebagai ibadah. Malah tidur pun boleh jadi ibadah juga.. Maka marilah kita gunakan setiap saat dengan sebaiknya.. :)

Pagi tadi masa memandu dengar radio IkimFM, dikatakan sisa pepejal makanan pada bulan Ramadhan bertambah 5%-10% berbanding pada bulan-bulan biasa. Fakta ini memang memalukan!

Bukankah masa bulan Ramadhan dah punya ramai orang Islam di Malaysia ni berpuasa, tak makan, tak minum..  seharusnya kuranglah kan jumlah sisa makanan yang terbuang? Tapi malang sekali, boleh pulak bertambah?

Emm... maksudnya tersangat banyaknya pembaziran makanan pada bulan Ramadhan oleh orang Islam..
ohh malunye...malunye.. malunye..
Ustaz tadi pun ada share, pasal hakikat penyakit kencing tikus. Sebab asalnya? Dari sisa makanan juga lah.. yang tak diuruskan dengan baik oleh manusia sendiri.…

NECK : Contoh Makanan Saya Dalam Tempoh Diet

Assalamualaikum dan hello :)
Lately ni kat newsfeed FB banyak saya baca kawan-kawan yang tengah berdiet. Macam-macam jenis diet yang digunakan. Dan yang paling glemer pastilah diet karbohidrat.
DIET MERANA Yang menangkap perhatian saya seorang sahabat ni up status menu yang beliau ambil untuk diet. Beliau merana katanya, saya yang baca pun rasa merana gak :)
Mana tak nya.. memang menu tu merana sungguh.. Rasanya sekejap aje dah stop diet sebab tak tahan wooo... Cer tengok.. merana ke tak merana??


Pada saya terlalu rendah kalori yang diambil sedangkan badan kita sendiri ada tahap minima kalori yang perlu diambil untuk sistem badan kita berfungsi dengan baik.
Jangan dera badan anda ye...  Jangan diet semberono..
KEKALKAN BERAT BADAN SELEPAS 100 HARI NECK
Alhamdulillah.. saya telah habis Batch 1 program Now Everyone Can Kurus (NECK) anjuran team MFMS. Program ni bermula 1 Februari lepas selama 100 hari. Berakhir pertengahan Mei lepas. Kiranya dah sebulan saya menjalani kehidupan biasa …

Happy 33th Birthday To Me!!

Assalamualaikum :)

Happy birthday to me!!

Selamat hari lahir untuk diri sendiri hihii... 5 Jun. Tahun ni dah bertambah umurnya jadi 33 tahun sudaa...
Alaaa muda lagi.. ;)

Emm... tak pasti apa makna 33 tahun untuk saya. Rasa macam takde apa-apa yang penting pun. Ia hanya satu nombor, tanda pertambahan umur. Takde apa-apa perubahan yang drastik pun dalam hidup.

Tapi yang pasti, pada umur 33 tahun, saya tak mahu berhenti untuk bersyukur kepada Allah.. berterima kasih kepada setiap jiwa yang memberi erti dalam hidup saya. Walau siapa pun anda, walau semuda atau setua mana pun anda, walau dimana jua anda berada..

Bersyukur bersyukur bersyukur... Alhamdulillah...
Since tahun ni umur 33, saya listkan 33 perkara yang saya syukuri.. Okey, bukan ni aje ye.. Memang berjuta lagi nikmat yang Allah beri saya syukuri tapi tidak lah mampu disenaraikan disini :)

Saya bersyukur untuk...

9 tahun dan 2 hari perkahwinan (anniversary 3 Jun ;))Pembaca-pembaca blog saya :)Memiliki rumah sendiriJiran-j…