Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2014

Jeruk Mangga Asam Boi vs Chewable Vita-C Shaklee

Assalamualaikum dan hello!

JERUK MANGGA ASAM BOI

Siapa tak kenal Jeruk Mangga Asam Boi.. Hebat sungguh penangan Jeruk Mangga Asam Boi ni. Bukak FB je penuh newsfeed dengan jeruk ni.. Viral !
Dari mangga ke epal ke kedondong.. tak tau lepas ni apa pulak.. Memang ngences / kecur air liur tengok gambar tu Sedangkan saya bukan peminat jeruk pun Tapi jadi teringin jugak bila tengok gambar-gambar tu Siap save lagi cara-cara nak buat hehe.. (tapi tak buat-buat jugak..)
Member team MFMS bagitau suaminya siap sound lagi sebab dok meratah jeruk mangga ni.. "Tak elok makan banyak sangat jeruk tu.." komplen suaminya..
Betul jugak kan?...
KESAN MAKAN JERUK & ASAM SECARA BERLEBIHAN
Hakikatnya jeruk dan asam bukanlah makanan segar. Khasiat dalam buah tersebut dah berkurangan atau hilang terus semasa proses penghasilannya yang mengambil masa yang panjang.
So khasiat seperti Vitamin CTIADA dalam jeruk dan asam tu.
Ramai berpendapat makan asam dan jeruk ni boleh menghilangkan pening, mual d…

Idea Tema Birthday - PILOT / AIRPLANE

Assalamualaikum dan hai.. :)
Lama tak meng'update'. Kesibukan sikit memandangkan dah mula masuk kerja lepas cuti bersalin. Draf blog post dah ada tapi masih dok edit tak sudah..
So untuk tak membiarkan 'rumah kedua'ku ini bersawang, kita letak entri gambar-gambar dulu lah eh..
Ingat tak hari tu ada janji nak post entri cara buat baju pilot Aliff yang Adhoc tu? Errr... nanti eh.. belum kumpul gambar lagi.. So sementara tu, saya share gambar idea-idea untuk tema birthday PILOT a.k.a tema kapal terbang/ airplane, Boleh boleh? :) 

Ni kerja tahun lepas lah.. sebab masa tu Aliff Rayyan memang kemaruk sangat dengan kapal terbang/ pilot. Sampaikan masa Pilihanraya tahun lepas, kat TV ada tunjuk juruterbang tentera udara (beruniform) yang beratur nak mengundi, Aliff tunjuk

Tabung "Sedekah Subuh" Kami

Assalamualaikum..
Semoga kita semua mendapat keredhaan dan rahmat dari Yang Maha Esa. Saya doakan Allah beri limpahan rezeki yang halal dan barokah kepada kita semua. 
SEDEKAH KUNCI REZEKI


Saya bersyukur kerana berada dalam team MFMS sebab team MFMS memang tak putus-putus mengingatkan ahli-ahlinya untuk sentiasa beramal dengan amalan-amalan kerohanian yang mendekatkan diri dengan Allah yang dipanggil "Master Checklist"
Salah satu perkara yang ditekankan dalam Master Checklist adalah SEDEKAH. Memang diketahui umum, sedekah memang salah satu kunci rezeki. 
Entri kali ini saya nak kongsikan artikel yang juga dikongsikan oleh salah seorang team MFMS kami. Ianya tentang SEDEKAH SUBUH. Kebetulan pula group kami masa tu memang sedang

Resipi : Pajeon (파전) a.k.a. Penkek Daun Bawang

Assalamualaikum dan hi :)

Lama tak tempek resipi kan.. sebab sekarang dapur jarang berasap hihii... 
Oklah.. kali ni nak tempek resipi Pajeon atau Penkek Daun Bawang (Green Onion Pancake). Resipi ni dah pernah pun tempek dulu-dulu-dulu masa tahun 2011 hehe.. Takpelahkan..Ulang tayang.
Pajeon ni memang kerap buat kat rumah. Husband dan anak-anak suka. Kadang-kadang memang request masak pajeon ni bila taknak

Aliff Rayyan is F.I.V.E

Assalamualaikum.

Tanggal 4 Oktober 2014 yang lepas, genaplah usia Aliff Rayyan 5 tahun.  Kebetulan tarikh itu sehari sebelum Aidiladha, kami cadang sambutlah birthday secara kecil-kecilan aje dengan sepupu-sepupu yang kebetulan balik beraya.
Nak buat kek sendiri dan majlis yang lebih meriah nampaknya memang tak

Hampir Gila Meroyan Selepas Bersalin

Assalamualaikum dan hello :)
Hmm diam tak diam minggu depan dah habis cuti bersalin 60 hari. Sekejap aje masa berlalu.. Kalau permanent staff ni memang dah confirm ambil cuti 90 hari. Tapi disebabkan hanya contract staff terpaksa la cuti 60 hari je sebab cuti bersalin kami ni cuti tanpa gaji tsk tsk..
KELETIHAN MELAMPAU

Teringat masa lepas bersalin Aliff Rayyan tahun 2009 dulu. Masa mula jadi staf kontrak dulu baru mengandung 2 bulan so bersalin as staff kontrak (tanpa gaji) lah kan..
Since takde gaji, decide masa tu just ambil cuti bersalin 45 hari je. Then terus masuk kerja balik. Nak buat macam mana kan.. komitmen dah banyak..
Nak tak nak masuk juga kerja walaupun terasa badan tu belum cukup segar dan kuat.
Awal-awal dah masuk kerja tu memang rasa keletihan melampau juga. Tiap-tiap hari balik kerja biasa sampai Sunway lebih kurang jam 6.30. Ambil anak-anak ding dong ding dong dalam pukul 7.00 malam sampai rumah.
Selalu bila sampai rumah terus collapse. Pengsan. Mengantuk dan letih…