Skip to main content

Resipi : Jjamppong ~ antara menu korea yang glemer :)

Assalamualaikum...
Memperkenalkan.... 
 .
.
.
Jjamppong..

Lama gak terrr-mengidam nak makan Jjamppong ni..
Ni pasal kat Running Man suka jugak dok keluar menu ni.. hisshhh.. nampak menyelerakan sungguh!
Tapi harusla masak sendiri ye tak??

Ni dah masuk kali kedua masak Jjamppong.. Yang kali pertama tu sendiri nak buat. Yang kali kedua, hubby pulak yang request :).. 
Kena la tu dengan tekaknya :)

Rasanya macam mana ya??
Emmm.... susah gak nak describe.. ala-ala mee bandung pun ye gak, ala-ala nak ke tomyam seafood pun ade gak cuma tak masam sangat la..
Tapi kami sekeluarga SUKA!!

Nak kata pedas, tak sangat kot.. Aliff & Husna pun boleh makan..

Resipi standard... ambil dari Maangchi [klik sini untuk resipi & video] je.. tapi yang ni saya dah translate ke BM..


Hot & spicy jjamppong
(2 servings - kalau kami cukup untuk 3-4 dewasa)

Bahan-bahan :
Mee (sama jenis dengan mee untuk jjajangmyun - tapi belum pernah jumpa lagi kat kl ni)
- boleh ganti dengan spaghetti (saya guna pasta angel hair, cepat sikit masak)

mee untuk jjajangmyun & jjamppong - kat peket tu tulis "U-Dong, Jja-Jang (tulisan besar hitam)"

Untuk stok :
10 ekor ikan bilis kering (korea punya ikan bilis bapak besar dan mahal), saya guna dalam segenggam ikan bilis siap kopek saiz biasa2 makan :)
3 cendawan shitake kering
4 inci x 4 inci kelp kering (kelp ni adalah sejenis rumpai laut - kena cari kat kedai korea).
½ cawan bawang besar kuning/ holland, dihiris.
10 cawan air

ikan bilis untuk buat stok tu saiz yang belah bawah.. besau punye.. aritu tengok kat kedai korea kat mont kiara, harganya sepeket tu RM30++.. takpela.. guna ikan bilis kat rumah aje la... :)


Ni kelp atau nama korea nya Da-Shi-Ma (tulisan merah tu). Ade jual besau-besau camni and ada yang siap potong kecik2 macam saya punya... janji namanya Da-Shi-Ma :)

ikut pusingan jam dr atas ke bawah : ikan bilis, cendawan shitake kering, kelp (tiada dlm gambar = bawang holland)


Daging dan makanan laut:
113 g daging ayam, dihiris + secubit garam dan serbuk lada hitam, gaul dan ketepikan.
6 ekor udang besar, buang kulit & urat.
10 kupang, dibersihkan. Susah gak nak jumpa kupang dengan cengkerang ni.. ni saya dapat beli dari Giant (bahagian frozen)
113 g sotong,  dipotong kepada kepingan ½ inci x 2 inci.



Sayuran dan bahan perisa:
¼ cawan lobak merah, dihiris.
4 batang daun bawang, dipotong panjang 2 inci.
450 g kobis bulat (atau kobis cina/panjang), dihiris.
2 batang leek, potong separuh memanjang then hiris panjang 2 inci.
4 cendawan putih, hiris.
1 tbsp bawang putih dicincang
2 tsp halia dicincang



¼ cawan minyak sayur/ minyak masak
3 tbsp serbuk cili korea
½ tsp serbuk lada hitam - saya kurangkan sikit
1 tsp sos ikan
2 tsp garam
1 tsp minyak bijan
air (sekiranya stok tak cukup 7 cawan, tambah air)

Cara :

Langkah 1 : sediakan stok



Campur semua bahan stok dalam periuk yang besar.
Didihkan selama 20 minit dengan api besar.
Kemudian kecilkan api dan biar merenih selama 10 minit.
Tapiskan stok. Ketepikan.
* Akan dapat ~ 7 cawan stok

Langkah 2 : Campuran serbuk cili & minyak sayur/minyak masak


Dalam mangkuk kecil, campurkan 3 tbsp serbuk cili korea dengan 2 tbsp minyak sayur/masak. Ketepikan
* Boleh tambah atau kurangkan serbuk cili ikut citarasa anda :)

Langkah 3 : Mula memasak


Panaskan 2 tbsp minyak dalam kuali besar/ periuk besar (saya guna periuk untuk buat stok tadi).
Tumiskan bawang putih & halia sehingga kekuningan
Masukkan hirisan daging ayam dan kacau selama 2 minit.


Masukkan sayuran : Lobak merah + kobis bulat/kobis cina + daun bawang + leek + cendawan putih
Kacau selama 5 minit.
- sayur tu memang nampak banyak, tapi bila dah 5 minit tu semua jadi layu atau bahasa kitorang 'lodoh'



Masukkan campuran serbuk cili korea + minyak
Gaul rata


Masukkan seafood : sotong + udang + kupang
Kacau selama 5 minit (api besar)


Masukkan 7 cawan stok
Didihkan 7 - 10 minit

Tambah 2 tsp garam, 1 tsp sos ikan dan ½ tsp serbuk lada hitam.
Tutp api, Tambahkan 1 tsp minyak bijan, gaul-gaul, kacau-kacau..


tadaaaa... Siap!

Mee/ Pasta (Spagetti/Angel Hair) :
Rebus hingga lembut.


Untuk menghidang :
 

Letak mee/pasta dalam mangkuk, Sendukkan kuah jjamppong..


Sedap dimakan panas-panas...
:D



Aliff & Hubby lumba-lumba makan... 
oopppsss.. makan perlahan-lahan sayang-sayangkuu.. nanti tersedak ;)

Comments

  1. macam best je macam sedap je.. tapi tak rajin..macam banyak barang nak sediakan (dasar MXXXX)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihiii...
      Setuju, kalau makanan korea memang banyak bahan & ambil masa.. makan nye kejap aje hehe...

      Yang Mxxxx tu takleh nak tolong hehe....

      Delete
  2. Salam. Tengah tgk runningman,,, google jjampong jumpa blog kak,, mcm sedap je... Copy resepi ye kak


    7 Ciri Soya Selamat dan Sihat

    ReplyDelete
  3. kak nak tanya mana ada beli barang barang makana norea nie ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selain kedai yang memang jual barangan korea, ada juga yang boleh dapat di jusco/aeon big.

      Delete
  4. Replies
    1. kalau kat kl/selangor ni ada banyak kat ampang, mont kiara, sri hartamas. kat one utama pun ada tp sekarang tak pasti masih ada tak lotte mart tu

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …