Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2014

Berjaya Membuat TAKOYAKI :)

Assalamualaikum... Tak pasti bila.. Tiba-tiba je terasa nak cuba.. . . . T.a.k.o.y.a.k.i
First time try di Sushi King Aeon Jusco Rawang Oklah jugak..not bad...

Lepas-lepas tu teringin lagi..suruh husband belikan kat situ, asyikla lupa walaupun memang dia dah ke Aeon Jusco tu..

Masa gi Midvalley dengan ofismate, jumpa stall Tako Tao.  Try yang isinya udang.. Okla jugak..


then minggu yang sama gak gi Sushi King Ikano nak jugak takoyaki Sushi King...  sebab masa tu cam teringinnnnn sangat..

Kesimpulan yang dibuat, yang Tako Tao tu ok lagi kot sebab ade fish flake & serbuk seaweed tu.. lagi menarik rasanya...

Bila husband bawa gi Tesco Ara Damansara, dia belikan takoyaki lagi.. inti ayam.. hmm macam tak berapa kena je rasanya... tapi ingatan en.suami tu amat dihargai :)

Pastu kemaruk pula gi google cara nak buat takoyaki, resipi takoyaki, mana nak beli takoyaki maker dll...
Selepas banyak survey.. akhirnya...

Bila husband tiba-tiba minta belikan barang kat Lazada [klik sini], terus m…

Soya : Baik atau Buruk??

Assalamualaikum..

Hmmm nampaknya makanan harian kita banyak juga yang bersumberkan dari soya..

Macam tauhu, tau foo fah, tempeh, taucu, malah termasuk juga kicap soya.. Memang tak lari lah kan...

Memandangkan soya bukan sesuatu yang asing dalam menu kita, maka kita perlu ambil peduli tentang soya itu sendiri... Di pasaran sekarang ada soya yang dikategorikan selamat dan ada yang tidak selamat..

Camne nak tau???

credit: http://vitaminsemulajadi.com/checklist-soya-yang-selamat/
Jom kita tengok checklist di bawah.. ADAKAH SOYA ANDA SELAMAT?
Jom kita tgk checklist Soya yang selamat....Adakah kacang soya kegemaran anda…


Sekiranya anda mendapati semuanya atau kebanyakannya TIDAK, maka inilah masanya untuk anda mendapatkan minuman soya yang terjamin dengan ciri-ciri di atas.
Apakah penerangan di sebalik ciri-ciri di atas?



Sanggupkah anda merisikokan diri dengan mengambil langkah yang tidak selamat, sedangkan anda sebenarnya ingin menjaga kesihatan? Mungkin anda dah pernah baca t…

Tak ambil kisah kepentingan vitamin semasa hamil.. kesannya?..(kutanggung sendiri..huhuu)

Assalamualaikum...Perkongsian dari blog Dr. Zubaidi :)Jenama susu terbaik untuk wanita hamil 11/02/2014 By

“Salam doktor. Saya sedang hamil sulong dua bulan, bolehkah doktor cadangkan jenama susu yg terbaik bagi ibu hamil?”

Wa alaikum mus salam.

Saya merasakan bahawa tidak ada keperluan untuk wanita hamil minum susu tepung berjenama kerana jika mereka boleh mengambil susu segar yang puan boleh beli dari pasaraya besar. Minum susu segar adalah lebih baik.

Namun begitu puan telah mengambil pemakanan yang seimbang, besertadengan suplemen lain seperti kalsium, omega 3 dan multivitamin,tidak perlu puan minum susu lagi.

Jadi bagi menambah kalsium dalam pemakanan puan, selain dari pemakanan yang seimbang dan mendapat kalsium dari pemakanan seperti daging, puan mempunyai dua pilihan untuk menambahkan kalsium.

Jika puan mengalami alahan pada susu atau mengalami ceret-beret selepas mengambil susu segar atau susu tepung, puan boleh mengambil tablet kalsium.

Namun tablet kalsium …

Al-kisah.. sejarah saya dan Shaklee... & Family Wellness Set

Assalamualaikum,

Alkisahnya sejarah saya bersama Shaklee ni dah laaaamaaa… Mula-mula kenal Shaklee ni bila mak saya jadi Authorised Distributor nya.. hmm masa jaman old skool dulu2.. sekolah rendah ke sekolah menengah eh? Lupa pulak…

Saya pula mengenali Shaklee secara mendalam pada tahun 2004.  Saya diperkenalkan kepada Shaklee oleh rakan seuniversiti saya.. mula-mula rasa berat hati nak join member.. tapi setelah saya baca pelbagai maklumat tentang syarikat, sejarah Shaklee dan kebaikan produk-produknya, maka saya pun join member…

Sepanjang tempoh 2004 hingga sekarang, saya masih setia menggunakan produk Shaklee.  Malah, kalau saya nak beli/cari apa-apa vitamin pun, memang saya akan cari Shaklee.  Kenapa? Saya percaya dengan jenama ini..dan saya telah rasai kebaikannya..

Selama ni saya memang tak pernah nak share kat orang pun tentang produk Shaklee..  saya fikir, takpe la.. banyak lagi orang boleh share… Selfish? Mungkin… tapi entah bagaimana, baru-baru ni Allah bukakan hati saya un…