Skip to main content

Posts

Showing posts from December, 2013

10 Tips dari Pakar Mental Kanak-kanak {shared}

Assalamualaikum..
Hari ni terbaca link yang kawan sekolah share kat laman FB.  Seronok juga bila kawan-kawan share ilmu keibubapaan yang kadang-kadang terlepas pandang atau kurang ambil kesah sangat sebelum ni...
Entri ni copy paste dari blog Adlil Rajiah {link} tapi maaf tuan blog, ada potong-potong sikit, just letak yang intipati utama aje.  Sila lawat blog beliau di link yang diberi tadi untuk entri penuh. Klik aje {link}.. Buat copy kat sini adalah untuk mudahkan rujukan saya & husband pada masa-masa akan datang. Blog sendiri senang nak ingat kan.. :)
Kebanyakan tips ni memang diketahui ramai contohnya macam bagi anak main dengan gajet2 untuk lekakan diorang a.k.a menyenangkan mak ayah buat benda lain/ tidak diganggu anak.. Husna sendiri pernah minta belikan iPad tapi saya menolak.  So Husna cenderung pada TV pulak sekarang, bangun pagi dah gi pasang TV dulu.  Ingatkan dah ok dah dengan limit masa yang diberi.. hmm nampaknya kena potong lagi waktu TV ni.. Kadang2 memang rasa n…

Bantu mangsa banjir di Pantai Timur : bantuan & doa

Salam Jumaat penghulu hari..

Terpanggil untuk share..

Memandangkan sekarang sibuk orang memperkatakan tentang musibah banjir di pantai timur terutamanya di Kuantan.. ditambah pula dengan respon-respon yang negatif di FB.  Saya nak berkongsi antara intipati kuliah Jumaat hari ni.. Iaitu berkenaan musibah.  Allah telah menerangkan secara terperinci bagaimana ciri-ciri musibah ditimpakan kepada kita.. dan Allah beri juga panduan cara/bagaimana harus kita sebagai hambaNya memberi respon..
...dalam Surah Al-Baqarah (Ayat 155-157)

Maksudnya:
155. Dan sesungguhnya akan Kami berikan cubaan kepadamu dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berikanlah berita gembira kepada orang yang sabar.
156. (Iaitu) orang yang apabila ditimpa musibah, mereka mengucapkan: "Inaalilllahi wa inna ilaihi raji'un"
157. Mereka itulah yang mendapat keberkatan yang sempurna dan rahmat dari Tuhan mereka dan mereka itulah orang yang mendapat petunjuk 
Maka kata ustaza…