Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2013

Mencari malam 1000 bulan (Lailatul Qadar)

Assalamualaikum... Kita sudah berada dalam fasa 10 hari terakhir Ramadhan..  Adakah ini Ramadhan terakhir kita? 

Al Qadr (Kemuliaan) Surah 97 : 5 ayat
Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang
Sesungguhnya Kami telah menurunkannya (Al-Quran) pada malam kemuliaan (Lailatul Qadar)Dan tahukah kamu apakah malam kemuliaan itu?Malam kemuliaan itu lebih baik dari seribu bulanPada malam itu turun malaikat-malaikat dan malaikat Jibril dengan izin Tuhannya untuk mengatur segala urusanMalam itu (penuh) kesejahteraan sampai terbit fajar.

Banyakkan amal dan berdoa. Bukan sekadar berdoa untuk kebaikan/kebahagiaan di dunia tapi mohonlah kebaikan di akhirat dan dipelihara dari siksa api neraka..
 Doa yang dianjurkan oleh Rasulullah SAW untuk dibaca pada malam Lailatul Qadar..

~ Ya Allah, Ya Rahman Ya Rahim.. rezekikan kami untuk bertemu dengan malam LailatulQadar tahun ini  dan panjangkan umur kami agar kami dapat bertemu dengan malam Lailatul Qadar pada tahun-tahun yang akan datan…

Semakan status permohonan tahun 1 sekolah rendah sesi 2014

Salam 16 Ramadhan..

sekejapnya dah separuh Ramadhan dah..huhu..
Takde upload apa2 entri iftar ke biskut raya ke sampai sekarang ni.. sebabnya rasa-rasa memang takde masak untuk iftar pun kot hehe... nak buat camne sejak dok jauh ni sampai rumah dah masuk time berbuka pun.. rezeki orang bazar ramadhan la nampak nya..
Biskut pun emmmm tak dapat dipastikan akan buat atau tak..

Hal sekolah Husna next year

Rentetan entri lepas :
Pendaftaran Tahun 1 Sekolah Rendah Sesi 2014 dan Dah daftar akhirnya......

Dah teringat nak semak keputusan permohonan ni sejak 15hb Julai haritu tapi dok tertangguh-tangguh.. Akhirnya hari ni berpeluang nak semak.. dan hasilnya..

permohonan berjaya! Alhamdulillah...
Next stage kena buat Pengesahan Kemasukan ke Sekolah bermula 1 - 30 Ogos 2013 nanti..


Ammar Naufal : 6 bulan = 1st meal

Salam... 14 Julai 2013 ~ Ammar dah 6 bulan :)
Alhamdulillah.. 
Ada 2 batang gigi bawah Kuat menggigit..ouchh Dah habis ngesot2 jelajah 1 rumah Dah tertonggeng2, orang tua2 kata buat 'pondok' Merangkak 1 step pastu terjatuh balik Suka masuk barang dalam mulut Lantai pun abeh kena jilat/hisap..grrrr
Dan dah perkenalkan makanan pepejal..


1st meal, puri nasi.. :D

Marhaban Ya Ramadhan :)

Salam Ramadhan semua :)
Hayati liriknya ok.. ;)



Lirik Lagu Ramadhan Tiba - Opick 

Ramadhan tiba 3X
Marhaban Ya Ramadhan 4X

Ramadhan tiba 3X
Marhaban Ya Ramadhan 4X

Ramadhan tiba semua bahagia
Tua dan muda bersuka cita
Bulan ampunan bulan yang berkah
Bulan terbebas api neraka

Andaikan saja Ramadhan semua
Bulan yang tiba bulan yang ada
Karena besarnya setiap pahala
yang di janjikan kepada kita

Marhaban Ya Ramadhan 4X

Dalam bersahur ada pahala
Dalam berbuka alangkah indah
Menahan diri menahan lidah
Menjaga hati menjaga mata

Banyakkan amal hari-harinya pahala
Datang berlipat ganda
Berlomba-lomba untuk ibadah
Dunia bahagia surga nanti gantinya

Ramadhan tiba 3X
Ramadhan tiba 3X

Dan semoga setiap jiwa
Diberikan ampunan-Nya
Dan semoga hapus semua
Kesalahan setiap jiwa

Marhaban Ya Ramadhan 4X
Marhaban Ya Ramadhan 4X
Marhaban Ya Ramadhan 4X
Marhaban Ya Ramadhan 4X

Sumber : http://www.liriklagumuzika.com/2009/08/lirik-lagu-ramadhan-tiba-opick.html#ixzz2YdATdDsg

Memborong Kurma di Yusuf Taiyoob Kota Damansara

AsSalam....
Ramadhan atau puasa adalah sinomin dengan kurma sebagai hidangan wajib kebanyakan orang.. tak terkecuali juga kami :)
Sejak tahun 2006 ke 2007 camtu (tak ingat pule..) bila masuk bulan Syaaban aje kami (saya dan geng2 tempat kerja lama) akan share order beli kurma secara borong dari Yusuf Taiyoob di Penang.  Tapi kalau dah namanya borong memang tak dapat la takat beli 1kg kurma.. kena la beli pek 5kg atau 10kg punya.. sehingga tahun lepas memang kami order dari HQ Yuta di Penang.  Dan kena minima order 10 kotak untuk Yuta hantar ke KL. So kena la share beramai-ramai...
Alhamdulillah.. bulan lepas saya terdengar iklan Yuta ni kat radio ada mention diorang dah buka gudang di Kota Damansara. Memang terbaikkk sebab dekat dan tambah terbaikkk lagi sebab boleh walk-in beli 1 kotak je (tak perlu minima 10 kotak dah...) tapi still tak jual 1kg naaaa...tu gi beli kat pasar tani je ye :)
So semalam lunch hour berbondongan dengan geng UKG & UK gi gudang Yuta. kami la kot yang pa…