Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2013

Kesan sampingan vaksin baby -- Hives

Salam...

Rentetan dari komen ayu dalam entri alahan Ammar dengan imunisasi baby, saya kira memang ada kemungkinan adverse effect tu..


Lepas saya terbaca isu vaksin yang tiada pengesahan halal di FB, saya cuba cari maklumat berkaitan kesan sampingan vaksin kepada baby.
Rupa-rupanya saya tak silap.. kemungkinan besar apa yang Ammar alami itu sememangnya kesan sampingan vaksin yang dipanggil Hives.

Apa itu Hives?

What are hives?
© Dr P. Marazzi / Photo Researchers, Inc Hives, also known as urticaria or welts, are swollen areas on the skin. They usually itch. They can show up in different shapes and sizes, but are usually well defined, with a pale, central, raised area surrounded by a red border.  Hives are common, but not contagious. They typically last for a few hours to a few days, but it's possible to have them for months at a time. Hives may disappear from one area of your child's skin — only to crop up elsewhere.  
(artikel dari : Babycenter.com)

Berdasarkan artikel yang saya …

Alahan dengan imunisasi baby?

Salam...
Selasa petang bawa Ammar ke KK untuk injection 3 bulan. Nurse kata akan 'dedar' (light fever)..
Malamnya badan Ammar sangaat panas. Check suhu 38degree. Dan benda yang agak musykil tu bila badan dia naik merah2 cam gambar2 di bawah. rupa macam melepuh (bukan ruam biasa). Bila suhu  badan Ammar tinggi aje naik merah camni. Dan dia akan sangat tak selesa dan meragam serba tak kena.
Bila lap2 badan dia, suhu badan surut, merah ni akan berkurang dan hilang..




Saya dok fikir allergik je tapi takkan la allergik dengan injection tu kan? susah la camtu nanti...
2nd night dah siap nak bawak ke emergency Hospital Sungai Buloh pukul 4pagi. Tapi by the time sampai depan pagar hospital, badan Ammar tak panas and clear dah.. Tak jadi nak masuk dok pikir berapa jam pulak nak tunggu dengan anak2 kecil ni... karang disebabkan kategori 'tak urgent' tu... (dah beberapa kali bad experience dengan pediatric emergency kat PPUM buatkan tak yakin nak masuk)
So pagi the next day gi kl…

Dah daftar akhirnya......

leka punya leka, tangguh punya tangguh..  dah 15hb rupanya..  belum daftar sekolah rendah husna lagi!!  tarikh akhir 30 April ler.. adoii lupaa! (tepuk dahi) terus masuk Sistem Pengurusan Murid Tahun 1 Online
isi aje laaa...



end up decide Husna daftar sekolah berdekatan rumah mak : SK Kampung Lindungan & akan daftarkan sekolah agama berdekatan juga.. : KAFAI Anggur Al-Amin
mudah untuk en.hubby uruskan hal ambil/hantar nanti..  fikir2 nak daftarkan dekat dengan pejabat saya takut lak kalau kena outstation nanti camne pulak kan..
buat masa ni mungkin itu yang terbaik.. 
now just tunggu keputusan permohonan diterima atau tak aje after 15 July 2013..
Rabbi Yassir Walatu'assir..

Message for working mothers...

sob sob sob... :'( menitis air mata tatkala baca ayat pertama...
tak kira working mothers/SAHM/WAHM, semoga anak2 kita sentiasa dilindungi Allah..amiin..

Life's changed!.. moga dipermudahkan..

Assalamualaikum..

note : 
entri ni telah di draf semasa ammar baru berusia 2 bulan.. tapi tak publish lagi.. so ada sikit2 update/perubahan :)

Emmmmm..

Ada anak 3 orang rupanya banyaaaak beza dari masa 2 orang.. Masih lagi perlu menyesuaikan diri.. Ohhh amat kelam kabut sekarang :). Tabik spring pada ibu2 yang ada anak ramai dan masih dapat memenuhi tanggungjawab anda.. Tetiba sekarang rasa cukupla ade anak 3 ni.. dah takmo dah kot..huhuu
Asyrani Husna :
Alhamdulillah Husna banyak berdikari even dia la yang paling banyak tolong ummy nya ambilkan itu ini.. sampai keluar soalan "Husna ni pelayan ke ummy?" hehe... Disebabkan masa pantang Husna menjadi pelayan peribadi ummy ni, ummy dah janji nak bawa dia ke Kidzania. Dia kata nak jadi nurse kat situ:)..  
update : janji akan tetap ummy tunaikan.. but nak kene tunggu Ammar besar sikiit lagi a.k.a kurang meragam kat luar.. or maybe anytime aje kot :)
Cuma kadang2 perangai mengada2 Husna timbul gak.. suka mencabar kesabaran saya dan h…

Mudah rupanya nak semak nombor KWSP :)

Salam Rabu..

Pagi-pagi ni tiba2 isi borang nak maklumat nombor KWSP..
arrghh hampeh, tak hengat derr..

google google google...
jumpa web anastasyea ni..


nak semak nombor KWSP??
senang!

terus aje call no 03-8922 6000
sekejapan aje staf KWSP angkat dan nombor KWSP selamat diperolehi..
pantas dan tuntas!
terima kasihKWSP! 

i'm happy!! :D

"Temporarily Out of Stock" ?? Meh semak dulu sebelum pergi

Salam Selasa....
Saya suka gi IKEA dan beli barang nya. Ada yang tanya apesal suka sangat beli barang IKEA? Mak saya selalu tempelak"ko ade saham ke kat IKEA tu??" hehe..
errmmm sebenarnya takdelah suka SEMUA barang diorang. Beli pun jenis yang mampu beli aje la.. pilih yang murah2 aje ponn.. sebab banyak gak barang diorg yang mahal.. dan ade gak yang tak menarik hehe...
Suka tu maybe sebab design simple je kot.. tak fancy sangat.. and maybe jugak sebab boleh by part.. hari beli rangka almari je, next month beli pintu.. aci tak? hehe...
Tapi dah pindah area Batu Arang ni takat boleh beli barang yang boleh angkut naik kereta aje la nampaknya.. sebab aritu tanya bahagian Delivery, kos nak hantar ke rumah rm280 tu... sebab dah luar Klang Valley..(Klang Valley rm75 aje)
Pelik bin ajaib bila tengok orang2 kat FB IKEA tanya nak beli barang untuk delivery ke Kedah/ Sarawak etc.. kalau still dalam Selangor pun dah rm280, agak2 berapa pulak kos delivery ke Sarawak???..
ok, out of to…