Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2012

Bibimbap ~ Nasi campur versi korea.. we luv it! :)

Salam Rabu... Kebanyakan orang buat wordless wednesday ya? Tapi saya hari2 cakap banyak so takpe kan.. hehe...
Dinner semalam saya prepare sejenis masakan korea yang agak glemer la kan.. Bibimbap.  Puasa aritu husband ade request bibimbap untuk buka puasa tapi saya tak buat pun maybe sebab ambil masa lama sikit  (pasal sambil masak kene baca resipi hehe) + tak lalu nak masak sebab still mabuk :)
But semalam berjaya buat yeehaa.. 
1st time buat bibimbap ni ada bulan Mac lepas (belum pregnant lagi time tu :)). Even siap pack untuk adik bongsu yang die-hard fan dengan korean thingy hehe..
So apa tu bibimbap? Maksud perkataan :
Bibim = campur / mencampurkan Bap / bab = nasi jadi Bibimbap = nasi campur
to be exact bibimbap ni : nasi yang dicampur dengan daging, pelbagai sayur-sayuran, telur mata kerbau, pes cili/sambal cili


Untuk menghasilkan Bibimbap kita perlukan :
1. Nasi yang telah dimasak.  2. Sayur-sayuran (tauge, spinach, lobak merah, zucchini, kosari, cendawan shitake) 3. Daging  4.…

Homemade Dinner ala Nando's : Resipi ~ Ayam Bakar, Mediterranian Butter Rice, Potato Salad, Coleslaw, Grilled Vege & Jagung Bakar

Assalamualaikum...
Salah satu my fav tempat makan adalah di Nando's.  Tapi makan selalu boleh rabak poket :) So cuba nak buat sendiri set ala Nando's.  
Definitely tak boleh kata sejibik 100% rasa serupa macam di restoran tapi yang pasti tak perlu nak pergi restoran dah :)
Tapi yang pasti perlu ada sos peri-peri Nando's baru la ada feel yang sama :)

Dinner set saya ni ada half chicken, mediterranean rice, potato salad, coleslaw, grilled vege & jagung bakar.. dan yang tak masuk dalam gambar adalah ice lemon tea :)
Saya share kan resipi untuk dicuba.. tapi maaf kalau takde sukatan tepat.  Biasalah kita ni masak banyak campak2 je :)
Ayam bakar ala nando's

Bahan-bahan : Setengah ekor ayam - dibersihkan Sos garlic peri-peri nando's - 1/4 - 1/3 cawan Perahan dari 1/2biji Lemon Garam & gula secukup rasa
Cara : Perap ayam dengan semua bahan. Lagi lama lagi bagus. Bakar ayam sampai masak. Tuang sos peri-peri di atas ayam semasa menghidang..


*Saya bakar ayam atas dapur …

Biggest luck in my life

Salam Jumaat...

Rabu lepas 10/10/12 saya ada temujanji dengan Pakar Pemakanan di KK.

Boleh tahan juga bilangan ibu2 yang kena Gestational Diabetes Mellitus (GDM) atau diabetes ketika hamil. Masa sesi saya pun ade 5 org pregnant mommies yang kena jumpa pakar pemakanan disebabkan hal GDM dan seorang sebab kenaikan berat badan mendadak setiap bulan + Hb rendah.
Saya teringat pakar tu ada sebut :

'maybe ada ibu2 rasa.. alaa.. sebelum ni ade diabetes tapi takde pape masalah pun.. baby pun ok je.. sihat je... tapi MUNGKIN masa tu cuma LUCK sahaja sebab tak jadi apa2 masalah. TAPI kalau ibu tu masih buat tak kisah dengan diabetes untuk pregnant kali ni, kesan buruk tu akan jadi pula...'
Ya, saya setuju dengan apa yg dikata.

Pregnant sebelum ni saya kurang endah dengan keadaan saya. Semua benda rasa nak makan, saya belasah. Maklumlah guna tiket 'ibu mengandung' kan... Saya hanya dapat detect tentang GDM bila kandungan masuk minggu ke-36.  Saya sebelum ni tak ambil tahu apa kesan…

Result MOGTT.. BSP test & HbA1c pulak dahhhh...

... bersambung dari entri sebelum ni

25/9 (Selasa) - MOGTT test (minum air gula)

27/9 (Khamis) jam 16:49, dapat panggilan telefon dari klinik ibu/anak..

- result MOGTT 
Fasting Blood Sugar (FBS) = 3.9 2-hour Post Prandial (2HPP) = 7.8


nurse cakap border aje 7.8 tu and kene datang KK hari Jumaat (28/9) ambil darah lagi untuk ujian Glycated Haemoglobin (HbA1c) (ayat simple nurse tu, check pattern gula dlm darah utk 3 bulan sebelum ni) dan kene buat ujian Blood Sugar Profile (BSP)
Fuhhhh berpeluh den mendengarnya...
So malam tu start puasa balik dari jam 10.00 malam untuk test esoknya... haihhh 2 kali dah ni untuk minggu yg sama...
28/9 (Jumaat) 
- sekali lagi 6.30 keluar rumah gerak ke KK. Jam 8.00 pagi nurse panggil untuk BSP test untuk FBS. 1st reading = 4.1mmol/l.  Nurse soh gi makan then pergi ambil darah kat Makmal, pukul 10.00 datang balik untuk 2nd reading.  
Terhegeh-hegeh gi Medan Selera berdekatan. Pusing-pusing takde tempat duduk. Tak sempat pulak nak prepare bekal kat rumah.. D…

1st time ada buku pink hihi...excited pulak :)

Fuhh...
Serabut gak otak ku bila decide kali ni nak check up kat klinik kerajaan.. Pregnancy sebelum-sebelum ni check kat klinik ibu mengandung swasta aje.. 
Reason : tak berapa suka gi klinik time waktu kerja + masa menunggu yang over lama. Owh.. saya memang bukan penunggu setia/ sabar.. Biasa2 boleh bertenang 30 minit aje sebelum jadi gelisah dan rasa nak marah..
Tapi nampak gaya kena la train diri sendiri untuk bersabar huhu...
1st time visit pada 18/9 ke KK dekat dengan ofis dengan member ofis, Linda.  Hehe.. punye la nak berteman sebab cam takut2 sikit nak gi sorang2.. walaupun hari2 dah kene bebel dengan hubby pasal tak pergi2 lagi KK untuk buka buku pink tu.
Datang2 aje kene bebel gak sebab late booking. Emm masa tu dah 21wks pregnant.  Nurse ckp mesti buka buku sebelum baby 12weeks.. err sorry nurse, mane la saya tau hehe... Bila bgtau sebelum ni check kat swasta, nurse lain cam ala-ala perli lak tanya napa tak teruskan aje swasta.. ehhh suka ati saya la.. tak leh ye. Ok la sa…