Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2012

Laksa Johor Adami.. laksa style mudah

Menu iftar semalam bawa ke rumah mak.
Kelam kabut jugak masaknya.. Sampai rumah dalam 5.45pm.. keluarkan ikan kembong dr freezer, masuk dlm microwave utk thaw dia, sambil-sambil tu racik segala ulam/awas untuk laksa - kacang panjang, bawang besar, bunga kantan, daun kesum.. fuhh berpeluh den.. buat dengan sehabis pantas. En. somi pulak dok calling calling tanya sempat ke siap laksa.. alahai.. my laling, kalau asek call camne aii nak siapkan dengan pantas hik hik..


TARGET MISI : pukul 7pm dah gerak ke rumah mak.  KEPUTUSAN MISI : BERJAYA! tapi tak sempat mandi la gi umah mak tu hihi..


Camne tiba2 nak berlaksa johor ni?? Asalnya Khamis lepas, pagi-pagi browse blog masakan kunun-kununya cari idea nak masak iftar la kan.. terjumpa lak Laksa Sarawak. Aihh, terasa mengidam pulak nak makan Laksa Sarawak. Dipendekkan cerita, saya order pes tu dr anak Hj Manan ni melalui FB. So perlulah menenangkan diri sambil menunggu parcel dari Kuching tiba di Petaling Jaya :D
Untuk mengubat rasa mengidam tu…

Projek Amal : Dana 'Syawal Kit' untuk keluarga fakir, miskin & ibu tunggal di JB

Assalamualaikum...

Yeay!! another projek amal!! another peluang untuk tambah saham akhirat, insyaAllah... saya pernah terbaca status FB seorang rakan (sumber asal saya tak ingat). Katanya (lebih kurang la..)..

" Duit dalam bank belum tentu jadi milik kita. Tapi duit yang kita sedekahkan akan pasti menjadi harta kita, insyaAllah.."

Subhanallah... memang betul kan?


Projek ni dengan bangganya diilhamkan oleh student fakulti senibina UTM Skudai.. Oh syukur Ya Allah.. bangga saya jadi sebahagian warga UTM. Walaupun bukan student fakulti civil engineering yang ilhamkan but kesedaran adik2 UTM kita ni memang sesuatu yang membanggakan..Alhamdulillah... semoga Allah akan mempermudahkan niat adik2 ni...

Syawal Kit ni untuk keluarga fakir miskin yang memerlukan.. Dalam kemeriahan kita menyambut Syawal dengan makanan yang mewah, ada lagi keluarga yang tak mampu sediakan juadah Syawal macam kita.. So jom! kita sumbang sedikit untuk mereka... :)

Tarikh akhir pengumpulan dana ni adalah pada…

Projek Amal : Mengumpul dana baju raya untuk anak yatim

Assalamualaikum kawan2.. Sempena bulan Ramadhan yang mulia ni jom kita memberi sedikit sedekah/ sumbangan untuk kutipan dana baju raya untuk anak-anak yatim di Rumah Amal Kasih Bestari.  Tak banyak yang boleh beri, sedikit pun takpe asalkan ikhlas... projek amal ni diusahakan oleh admin FB Telekung Project. Banyak dah projek amal yang TP ni anjurkan.. 
jom jom.. kita bersedekah.. kongsikan rezeki yang Allah beri kepada kita dengan anak-anak yang istimewa ini..
Kelebihan Bersedekahsumber : www.islam.gov.my
Tarikh:  Mar 02, 2012 Riwayat:   Bukhari Kategori:   Ibadah Hadith:  Dari Amru bin Auf RA katanya Rasulullah SAW bersabda : "Sesungguhnya sedekah seseorang Islam itu memanjangkan umur dan mencegah daripada mati dalam keadaan teruk dan Allah SWT pula menghapuskan dengan sedekah itu sikap sombong, takbur dan membanggakan diri (dari pemberiannya)." Huraian Hadith:  Selain daripada sedekah wajib iaitu zakat harta, zakat fitrah dan sebagainya, umat Islam umumnya digalakkan memberi s…