Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2012

Resipi : Agar-agar Milo Lapis Oreo

Salam 11 Ramadhan... 
Puasa kali ni memang wajib ambil sahur dan makan ubat tahan muntah.  Kalau takde ubat, collapse.. Puasa hari ke-6, dari lepas zohor sampai waktu berbuka, 5 kali keluar isi perut.  Sebab ubat dah habis.  No sahur+ubat, means tak daya la nak puasa..


Ooo ye, semalam masa jalan-jalan tengok resipi berbuka puasa, tertarik dengan resipi Agar-agar Milo Lapis Oreo kat blog hanamemories.  Pastu pulak nampak Kak Rima Bisousatoi.com pun ada buat.  Since semalam Pengarah dah approve utk potong waktu rehat setengah jam, dapatla saya balik awal sikit.  Singgah kedai beli barang-barang yang takde, shoot balik rumah terus buat. Letih gak la sebab terkocoh-kocoh nak siapkan. Sebab lepas tu nak gerak ke rumah mak untuk berbuka. 
En.somi cakap, sedap! and mak pun komen positif. Husna & Aliff takyah cerita, memang banyak kali kata sedap!. so definitely saya akan buat lagi bila-bila masa :D.  Nak buat pun tak susah..
Resipi ni saya c&p direct dari blog hanamemories.. minta iz…

Hari ke-3 Ramadhan & Resipi Homemade Ice Cream ~ iyo lah..

Assalamualaikum...
Alhamdulillah.. telah hari ke-3 bulan Ramadan hari ni.. syukur ke hadrat Ilahi kerana mengizinkan kita berjumpa Ramadhan kali ni... Selamat berpuasa semua umat Islam dimana sahaja :)
Kali ni kali kedua pengalaman berpuasa semasa hamil tapi masa Aliff dah penghujung kehamilan. Kali ni awal kehamilan (trimester pertama). 
Agak mencabar jugak. Mujur hari pertama puasa hari cuti tapi memang melepek aje kat katil. Menjelang petang rasa macam nak tumbang dah. Hari pertama en.somi dah siap beli nasi bungkus malam sebelumnya untuk dibuat sahur. Berbuka kedua-dua hari di rumah mak. Mak pun sarankan berbuka aje dirumahnya hari-hari..
Hari kedua lagi lemah badan. Mungkin terkocoh-kocoh memasak sahur membuatkan badan sangat lemah lepas tu.. Petang pukul 6 muntah pula, muntah angin yang kuning/pahit tu erkk.. sampai rumah mak pukul 7 tu belum sempat parking betul2, terus bukak pintu kereta muntah lagi... 
Hari ni dah hari ke-3, bekerja pula.. Berdoa banyak2 Allah beri peluang u…

Resipi : Mapadubu/Mapa tofu (마파두부)

Assalamulaikum... Khamis sudah.. bulan puasa pun dah dekat sangat dah :)
Hari ni just nak share dengan semua salah satu makanan Korea yang menjadi kegemaran saya dan en.somi.  Namanya Mapadubu/Mapa tofu (마파두부).  Resipi ni saya ambil dari web Maangchi yang memang terkenal lah kepada peminat-peminat makanan Korea seluruh dunia.. Memang mostly omputih la yg visit web dia ni.. 
Dah beberapa kali saya masak Mapadubu ni (sebelum pregnant lah ye.. sekarang cuti panjang tak memasak :)).  Bahan utamanya adalah Dubu (두부) iaitu tofu atau dalam bahasa kita tauhu lah cuma bukan jenis yang keras yang selalu ada kat kedai yang 30sen sebiji tu.  Ada satu lagi jenis tauhu (kat kedai jugak) tapi dia agak lembut sikit atau 'medium firm'. Haaa, jenis yg ni lah yang sesuai.. Jap, saya letak gambo..
Haaa... tauhu cam kat atas ni la ye.. saya memang beli jenis ni aje, tak keras sangat & tak lembik sangat. Buat tauhu sumbat pun memang terbaik!! :). Since kami suami isteri memang sangat suka maka…

Kedai lampu glemer & murah di Puchong (House of Lights/House of Lightings)

Assalam...
Beberapa bulan lepas survey tempat untuk beli lampu & kipas untuk rumah kami. Selepas banyak men'google' dan baca forum-forum kebanyakan orang suggest tempat ni.. House of Lights/ House of Lightings di Puchong.  Banyak feedback kata harga memang lebih murah dan berpatutan..
Jadi saya dan en.somi sepakat untuk terus pergi, pilih & beli di sini. Takmo survey dari satu kedai ke kedai lain.. jimat masa. 
Kebanyakan info bagi alamat/lokasi kedai yang agak basic macam Jalan BPU 6, dekat kedai perabot jati, sebelah LDP.. mula-mula tu terus terjah aje, sudahnya sesat hehe... tapi lepas tanya orang sekitar baru dapat jumpa..
Since kami dari Bandar Sunway, kena ikut LDP ke arah Puchong then susur ke arah Putrajaya/Cyberjaya. Tak jauh lepas susur tu akan ada 1st exit/flyover ke Bandar Puchong Utama. Ambil exit tu dan ambil untuk arah ke kanan (berhenti di traffic light). Dah masuk kanan, teruskan sampai jumpa 1st susur kiri ke Bukit Puchong. Pas dah masuk kiri tu ade …

Breastfeeding + Working Mom = Kesilapan paling besar saya

Ya, kesilapan ni saya yang buat sendiri..

Kesilapan paling besar yang saya buat = Tidak menggunakan stok frozen..

Apa yang terjadi? Dulu saya sebut untuk prepare stok banyak2 kan? Ituler pasal... Silap diri sendiri sebab bertekad untuk hanya beri fresh EBM pada baby. Fresh EBM paling banyak khasiatnya.. Frozen EBM akan berkurang khasiatnya disebabkan proses frozen tu bla bla bla... ni rasanya semua orang dah arif.. 
Memang kebanyakan akan cadang lebihkan stok fresh EBM berbanding frozen EBM bila bekalkan kat pengasuh. Betul! memang betul ni.. takde yang salah pun. Ni memang cara terbaik supaya anak dapat khasiat optimum dari susu ibu..
So ni la yang saya buat pun.. 
Tapi saya terlupa/terlepas pandang.. Masa baby masih kecil (belum capai umur 1 tahun), memang susu meriah ya amat.. sekali pam boleh dapat 3 botol sekaligus tuu.. TETAPI makin lama makin kurang susu yang dihasilkan.. Terutama untuk ibu-ibu bekerja. Ok fine, tak semua akan lalui pengurangan susu secara drastik BUT benda ni h…

Muffins anyone?? (resipi muffin mudah)

Assalamualaikum semua..
Bila ditengok-tengok list post saya, ada la a few post yang tak dipublish.. sekadar status draft aje.. So post ni pun di antara yang terlepas untuk di publish kan... draft nye end of last year hehe..punya lah lama... so here it is..
ok, kali ni saya nak share resipi muffin yang saya suka buat sebab senang, mudah, dan rasa ok jugak dan die tak lekang (kalau guna solo cup) =D. Resipi ni saya dapat dari yahoogroup Resepi.net.
Saya memang suka guna solo/souflle cup ni sebab tak perlu nak guna muffin tray. Kalau guna jenis papercup biasa tu memang perlu guna acuan lain/muffin tray supaya boleh hold the shape.. rugi space wooo... :). But still, ramai lagi prefer papercup biasa tu sebab mudah nak bukak utk makan hehe...

Resipi macam ni kita boleh improvise jadi pelbagai perisa; muffin kiwi, muffin strawberry, muffin coklat (letak chocolate emalco) dan macam-macam lagi la ikut selero & kreativiti masing-masing :D

Muffin Blueberry

Sumber : Kat kotak self-raising flo…

Baru 2 bulan tapi dah macam 6 bulan pulak dah..

Fuuhhh fuuh fuuhhh... mengah mengah...
Assalamualaikum...

10weeks only.. sickness belum reda sepenuhnya... start dari tengahari kepala dah weng, angin angin angin jadi banyak dalam perut (bloated), menyesakkan nafas... bawak ke petang..malam.. angin jadi lagi banyak. Kalau dapat bertahan, takde la muntah. But selalunya masuk rumah terus meluru toilet punye laa... Still kena makan pil tahan muntah tu jugak buat masa ni...
Angin banyak semasa hamil

Previous pregnancy tak ingat pun kena bloated yang teruk ni. Nak sendawa takleh, nak kent*t pun susah ya amat tambah lagi dengan sembelit..hadoii.. Bila surf kat internet, seems benda ni agak biasa untuk orang pregnant disebabkan hormon progestron lebih banyak dari biasa. Dan memang akan berlanjutan dengan heartburn & hal sembelit ni.. Disebabkan bloating ni perut nampak besar dan keras macam org pregnant 6 bulan dah...
Kebanyakan website cadang untuk pantau makanan yang diambil setiap kali untuk semak tahap bloating tu supaya kita boleh ta…