Skip to main content

Posts

Showing posts from February, 2012

Berkenalan dengan Google SketchUp

As Salam....

Hari Isnin lepas, adik saya Hani a.k.a Nani sms bertanyakan permintaannya.. Sebelum ini Nani minta tolong saya atau en.suami untuk lukiskan layout floor plan dan 3D view kedainya. 
Oh, bukan kedai betul-betul tapi mungkin projek tahun akhir untuk kursusnya Business Management.  Dia minta untuk lukiskan menggunakan Autocad. Ya lah kan.. kalau lukis guna komputer lebih elok lah nampak berbanding hand drawing kan... Dia minta tolong dan dah emel dah lamaaaa sangat  tapi kakaknya yang sibuk sangat ni tak ingat. So last minute baru terkejar-kejar nak buatkan.  Nak download Autocad tak dapat pula. Jadi untuk floor plan saya cuma guna Microsoft Visio saja.  
Cuma dengan Visio saya tak dapat lukis 3D image tu, so saya cuba surf mana-mana drawing software yang ada. Akhirnya, saya terjumpa Sketchup.  Memang ni kali pertama dengar la.. Sorry lah sebab tak pernah/perlu menggunakan software begini jadi memang tak tau :)
So saya download..dan install.. Buka dan cuba nak buat.. perghh... ta…

Beriadah di Taman Metropolitan, Kepong

Dah lama berhajat nak pergi ke Taman Metropolitan Kepong a.k.a Taman Layang-layang ni. Semenjak Yani ada tulis entri tentang taman ni, memang terniat di hati nak pergi. 
Kebetulan bila tiba-tiba Husna kata nak main layang-layang, terdetik hati untuk ke sini. Tapi kami pergi pagi sebab tak nak terlalu sesak.  Kalau petang memang parking pun tak ada malah orang ramai siap parking di tepi-tepi jalan..
Disebabkan belum ada layang-layang, malam sebelumnya en.suami dengan gigihnya buatkan satu layang-layang untuk Husna. Punyalah lama sampai dekat 3 jam baru siap. Habis terkorban sekeping kertas minyak saya untuk bakar kek hehe..
Perjalanan dari Sunway memakan masa hampir 1 jam juga.  Tiba di sana pun agak lewat, pukul 9 lebih. Tengok kiri kanan, tak ada siapa pun yang main layang-layang. Cuma ramai yang beriadah dan bersenam di sini. 
So breakfast dulu..

















Komunikasi Cemerlang Dengan Anak

As Salam...

harini tengah2 kurang busy, dengar ceramah Dato' Dr Hj Fadzilah Kamsah download dr internet version tak ori so kene tolak 2 petua nya sebab takde dlm recording tu..
Since anak2 semakin membesar memang banyak betul cabaran nak menangani perangai sorang2 ni.. terutamanya part komunikasi yang berkesan. Sebelum ni saya tengok video Wardina pasal tips didik anak yg beliau amalkan. nanti saya rumuskan kat sini.. but kali ni saya just letak petua dari Dato' DMFK aje ye..
Saya memang mengaku sekarang masalah mendidik anak makin mencabar. Walaupun Husna & Aliff tu masih kecil tapi saya taknak mengabaikan hal komunikasi cemerlang ni. Saya nak jadi ibu yang dianggap best friend forever oleh anak2 saya. Seriously susah nak praktikkan.. but will try better every single day.. =D


And saya simplified aje ni okess..
rule : IBU BAPA KENA SENTIASA FIKIR POSITIF!!!
1. Jangan perkecilkan kebolehan anak - didik anak dengan tanggung jawab yang boleh/mampu dia buat - ikut tahap anak
2. Janga…

Gemersik Kalbu : drama vs novel

As Salam...
uit lama dah tak update apa2.. memang terlebih dos vitamin M...


wawawaaa... tetiba tulis pasal drama?? err.. sebenar-benarnya memang la saya bukan peminat drama melayu (k-drama layan le..) or follow hari2 drama kat TV ni.. tapi ni terlekat pas tertengok masa outstation kat melaka last month. Tu pun dah lepas episod Wan Arifin mati haha!! lambat giler baru nak tengok..
Tertarik nak tengok pun sebab novel ni memang antara favourite masa study dulu.. lepas aje tengok sekali terus carik novel ni kat rak buku... and terus selak-selak sambil baca sikit-sikit. Confim lah kan memang tak ingat... lama sangat dah...
Mula-mula cam agak tak best jugak nak tengok sebab terlalu banyak yang kontra dari novel. But lepas tengok dia mention 'adaptasi longgar' dari novel, so start boleh terima la jalan cerita yang dah tambah tolak itu ini. 
Tapi yang pasti, tak minat langsung watak Hisyam dalam tu..menjengkelkan hehe... banyak yang diubah pun dalam drama ni sampaikan pada saya ada antar…