Skip to main content

Posts

Showing posts from 2012

Booking hospital & Survey set bersalin

Assalamualaikum...


Yeeehhoooo.. selamat jugak perjalanan saya untuk booking hospital bersalin.. hari isnin baru ni.. nervous memang tak ingat la kan.. takut tragedi 2007 berulang hihii... syukur alhamdulillah, perjalanan hari isnin tu dipermudahkan Allah.. dari trafik, parking, check up.. semua2 la kan... syukur selesai... pening jugak menjawab soalan student a.k.a bakal2 doktor tu.. banyak betul soalan interviewnya.. masa student tu check sempat jugak saya cadangkan kat dia untuk ambil O&G sebagai option die sebab kita sebagai perempuan muslim yang amat2 perlu pada doktor perempuan muslim yang uruskan aurat kita kan.. :D
Semalam entah kenapa dok terfikir nak guna set bersalin apa nanti.. 2 kali sebelum ni my mom just beli dari bidan kat kampung je.. tapi kali ni tetiba rasa nak try set lain la pulak.. survey rege2 set bersalin ni mak oiii dasat gak harganya...
Tapi banyak2 set bersalin, terberkenan dengan satu ni.. Tanamera Postnatal Set. Ada beberapa produk dalam set tu yang say…

Tanda hampir bersalin

Assalam...
Hari ni genap 35 minggu..

Kalau diikutkan sejarah, Husna lahir masa pregnant 35 minggu++, Aliff pula 36 minggu++.. So macam ala-ala tunggu hari aje la kan.. :D
Keadaan saya kebelakangan ni, kene UTI in pregnancy cuma simptom tak sama cam yg standard (kerap kencing /sakit time kencing). Saya demam & muntah2 lebih dr 24jam, siap kena masuk air.  Doktor ada sebut UTI pun boleh jadi penyebab kelahiran awal.. Perut memang kerap mengeras sampai rasa senak. Baru2 ni bila mengeras tu terasa ngilu sampai ke miss V.  Harap2 bukan la tanda nak bersalin...
Dan 2 minggu kebelakangan ni, saya banyak dapat statement camni..
"tunggu hari ke ni?".. bila dikata due bulan 1, keluar pulak ayat macam.. "lama lagi tapi besarnyee perut.. kembar ke?".. "kembar lemak..hehe" gitu aje la jawab saya. ade jugak yg kata "perut dah turun dah tu, macam tunggu hari je ni.." huhu...speechless
sape2 je yang saya jumpa/berurusan mesti akan tegur tak kira la kawan of…

33 weeks and counting...

33 minggu  6 hari.. ye, saya belum bersalin lagi hihi..
Uhuhuhuu.. ni waktu yg rasa macam lamaaaaa bergerak.. perasaan tu rasa macam kalau boleh cepat2 le bersalin.. serius memang kali ni sangat letih.. jalan pun ala-ala siput aje..
Dan the worst part start minggu lepas tiba2 datang balik morning sickness.. muntah2 kat ofis sampai flat gile rasa badan.. nak berlari gi toilet untuk muntah pun tak sempat. tak pasal2 pantry jadi mangsa.. jenuh la dok cuci sinki tu tiap kali muntah..
Perut pulak membesar bagai johan.. ramai tegur cakap macam dah tunggu hari sangat.. sedangkan next month due nye.. 
Alhamdulillah, buat masa ni GDM masih terkawal. Bengkak tangan / kaki nampak mcam takde sangat.. muka aje la sembap gilos. Tidur langsung tak lena sangat. Asyik terjaga je sebab tak selesa. Perut keras dengan sangat kerap tapi bukanla petanda nak bersalin pun. Solat pun sekarang kena duduk sbb perut dah besar sangat menekan dada sampai tersesak la nafas. Dah beberapa kali jugak kaki cramp tenga…

Aliff Rayyan's 3rd Birthday : Football Theme

Assalamualaikum...
Cerita majlis harilahir Aliff Rayyan Oktober lepas.. hehe lama dah cerita ni. Sebab ummy nya tak snap sebarang gambar, terpaksa tunggu gambar org lain utk di copy :)

4 Oktober 2012, Aliff Rayyan genap usia 3 tahun.. Ni kali pertama adakan birthday party untuk Aliff. Tak buat besar2 pun, just jemput family terdekat aje.. family terjauh sikiiiit pun tak dapat nak jemput (maaf ye..). Atas nasihat ahli keluarga lain.. Kononnya ni event terakhir di rumah Sunway sebelum kami berpindah ke area Batu Arang nanti..

Kali ni buat tema Football Fever.. Masing-masing perlu pakai jersi bola tak kisah la tempatan ke kelab inggeris ke.. Mak buyong ni pun kene pakai gak jersi walaupun sendat ya amat hehe.. 
Kek dan cupcake ummy bake & deco dengan gigih sekali hehe... just a small one :)

Aliff hari-hari sebelum event memang excited tapi hari majlis macam bad mood pulak.. langsung tak beri kerjasama.. spoil betul.. tapi takpe la.. :)
From Aliff Rayyan, Asyrani Husna, Ummy & Aya…

Sakit mata : tragedi berulang isk isk...

Assalamualaikum...
Lama tak update blog..
Last week whole week on MC sebab sakit mata. Acute Conjunctivitis, doktor tu tulis kat surat MC tu.. By end of the week nampak dah kurang merahnya, tapi sejak pagi semalam nampak bertambah-tambah pulak merah kat mata ni.. nampak gaya kena extend MC lagi kot?
Kat rumah, saya je yang kene sakit mata ni.. alhamdulillah lain2 tak kena... saya pun taktau dari mana jangkitnya.. cuma syak dari ofis sebab masa saya mula MC tu, ade lagi sorang member yg MC sama sebab sakit mata jugak (jangkit dr baby dia).. syak saje tapi tak tau la betul tak.. 
Huh malas sangat nak gi klinik/hospital balik... Klinik yang pergi last week asek kena bayar untuk extend MC tu.. last year punya klinik takde lak nak bayar2 MC.. ni dah jadi macam beli MC lak sedangkan dah bayar untuk treatment & ubat kat sana..isk isk...
Nak ke hospital cam tahun lepas? alahaiiii.... lama sangat nak menunggu.. sakit pinggang + kematu montot duduk berjam-jam just untuk check 5-10 minit.. …

Bibimbap ~ Nasi campur versi korea.. we luv it! :)

Salam Rabu... Kebanyakan orang buat wordless wednesday ya? Tapi saya hari2 cakap banyak so takpe kan.. hehe...
Dinner semalam saya prepare sejenis masakan korea yang agak glemer la kan.. Bibimbap.  Puasa aritu husband ade request bibimbap untuk buka puasa tapi saya tak buat pun maybe sebab ambil masa lama sikit  (pasal sambil masak kene baca resipi hehe) + tak lalu nak masak sebab still mabuk :)
But semalam berjaya buat yeehaa.. 
1st time buat bibimbap ni ada bulan Mac lepas (belum pregnant lagi time tu :)). Even siap pack untuk adik bongsu yang die-hard fan dengan korean thingy hehe..
So apa tu bibimbap? Maksud perkataan :
Bibim = campur / mencampurkan Bap / bab = nasi jadi Bibimbap = nasi campur
to be exact bibimbap ni : nasi yang dicampur dengan daging, pelbagai sayur-sayuran, telur mata kerbau, pes cili/sambal cili


Untuk menghasilkan Bibimbap kita perlukan :
1. Nasi yang telah dimasak.  2. Sayur-sayuran (tauge, spinach, lobak merah, zucchini, kosari, cendawan shitake) 3. Daging  4.…

Homemade Dinner ala Nando's : Resipi ~ Ayam Bakar, Mediterranian Butter Rice, Potato Salad, Coleslaw, Grilled Vege & Jagung Bakar

Assalamualaikum...
Salah satu my fav tempat makan adalah di Nando's.  Tapi makan selalu boleh rabak poket :) So cuba nak buat sendiri set ala Nando's.  
Definitely tak boleh kata sejibik 100% rasa serupa macam di restoran tapi yang pasti tak perlu nak pergi restoran dah :)
Tapi yang pasti perlu ada sos peri-peri Nando's baru la ada feel yang sama :)

Dinner set saya ni ada half chicken, mediterranean rice, potato salad, coleslaw, grilled vege & jagung bakar.. dan yang tak masuk dalam gambar adalah ice lemon tea :)
Saya share kan resipi untuk dicuba.. tapi maaf kalau takde sukatan tepat.  Biasalah kita ni masak banyak campak2 je :)
Ayam bakar ala nando's

Bahan-bahan : Setengah ekor ayam - dibersihkan Sos garlic peri-peri nando's - 1/4 - 1/3 cawan Perahan dari 1/2biji Lemon Garam & gula secukup rasa
Cara : Perap ayam dengan semua bahan. Lagi lama lagi bagus. Bakar ayam sampai masak. Tuang sos peri-peri di atas ayam semasa menghidang..


*Saya bakar ayam atas dapur …

Biggest luck in my life

Salam Jumaat...

Rabu lepas 10/10/12 saya ada temujanji dengan Pakar Pemakanan di KK.

Boleh tahan juga bilangan ibu2 yang kena Gestational Diabetes Mellitus (GDM) atau diabetes ketika hamil. Masa sesi saya pun ade 5 org pregnant mommies yang kena jumpa pakar pemakanan disebabkan hal GDM dan seorang sebab kenaikan berat badan mendadak setiap bulan + Hb rendah.
Saya teringat pakar tu ada sebut :

'maybe ada ibu2 rasa.. alaa.. sebelum ni ade diabetes tapi takde pape masalah pun.. baby pun ok je.. sihat je... tapi MUNGKIN masa tu cuma LUCK sahaja sebab tak jadi apa2 masalah. TAPI kalau ibu tu masih buat tak kisah dengan diabetes untuk pregnant kali ni, kesan buruk tu akan jadi pula...'
Ya, saya setuju dengan apa yg dikata.

Pregnant sebelum ni saya kurang endah dengan keadaan saya. Semua benda rasa nak makan, saya belasah. Maklumlah guna tiket 'ibu mengandung' kan... Saya hanya dapat detect tentang GDM bila kandungan masuk minggu ke-36.  Saya sebelum ni tak ambil tahu apa kesan…

Result MOGTT.. BSP test & HbA1c pulak dahhhh...

... bersambung dari entri sebelum ni

25/9 (Selasa) - MOGTT test (minum air gula)

27/9 (Khamis) jam 16:49, dapat panggilan telefon dari klinik ibu/anak..

- result MOGTT 
Fasting Blood Sugar (FBS) = 3.9 2-hour Post Prandial (2HPP) = 7.8


nurse cakap border aje 7.8 tu and kene datang KK hari Jumaat (28/9) ambil darah lagi untuk ujian Glycated Haemoglobin (HbA1c) (ayat simple nurse tu, check pattern gula dlm darah utk 3 bulan sebelum ni) dan kene buat ujian Blood Sugar Profile (BSP)
Fuhhhh berpeluh den mendengarnya...
So malam tu start puasa balik dari jam 10.00 malam untuk test esoknya... haihhh 2 kali dah ni untuk minggu yg sama...
28/9 (Jumaat) 
- sekali lagi 6.30 keluar rumah gerak ke KK. Jam 8.00 pagi nurse panggil untuk BSP test untuk FBS. 1st reading = 4.1mmol/l.  Nurse soh gi makan then pergi ambil darah kat Makmal, pukul 10.00 datang balik untuk 2nd reading.  
Terhegeh-hegeh gi Medan Selera berdekatan. Pusing-pusing takde tempat duduk. Tak sempat pulak nak prepare bekal kat rumah.. D…

1st time ada buku pink hihi...excited pulak :)

Fuhh...
Serabut gak otak ku bila decide kali ni nak check up kat klinik kerajaan.. Pregnancy sebelum-sebelum ni check kat klinik ibu mengandung swasta aje.. 
Reason : tak berapa suka gi klinik time waktu kerja + masa menunggu yang over lama. Owh.. saya memang bukan penunggu setia/ sabar.. Biasa2 boleh bertenang 30 minit aje sebelum jadi gelisah dan rasa nak marah..
Tapi nampak gaya kena la train diri sendiri untuk bersabar huhu...
1st time visit pada 18/9 ke KK dekat dengan ofis dengan member ofis, Linda.  Hehe.. punye la nak berteman sebab cam takut2 sikit nak gi sorang2.. walaupun hari2 dah kene bebel dengan hubby pasal tak pergi2 lagi KK untuk buka buku pink tu.
Datang2 aje kene bebel gak sebab late booking. Emm masa tu dah 21wks pregnant.  Nurse ckp mesti buka buku sebelum baby 12weeks.. err sorry nurse, mane la saya tau hehe... Bila bgtau sebelum ni check kat swasta, nurse lain cam ala-ala perli lak tanya napa tak teruskan aje swasta.. ehhh suka ati saya la.. tak leh ye. Ok la sa…

Keputusan temuduga..

Assalamualaikum... Jumaat dah.. syukur alhamdulillah...
Pasal interview haritu, keputusan dah keluar. Walaupun belum keluar official letter.. 
Result : tak berjaya..  Perasaan : sure kecewa.. 
rasa sedih juga sepanjang hari.. cuba muhasabah diri banyak-banyak, doa banyak-banyak supaya dapat ketenangan.. so rasa sedih disimpan saja, sekarang masa untuk planning masa depan pulak. 
Kontrak kerja habis = 15 Disember 2012Due date bersalin = 25 Januari 2013(mungkin awal sebab ada GDM & sejarah anak2 sebelum ni lahir awal)Waktu pantang = 2 bulan ~ anggaran akhir Mac 2013Mula kerja semula = April 2013

So dari pertengahan Disember 2012 - akhir Mac 2013 nampaknya tiada pendapatan bulanan.. komitmen banyak.. hmmm kena buat emergency/backup plan sekarang ni.. 
Oh Allah, bantulah & permudahkanlah urusan hambaMu ini..

Temuduga.. doakan saya berjaya :)

Assalamualaikum...

Selamat hari raya!! errr dah terlewat ke?? ;)

Saya telah hadir utk temuduga utk jawatan tetap Sabtu 1 September lepas. Sekarang jawatan saya bertaraf kontrak sejak Mac 2009 dan kontrak bakal berakhir 15 Disember 2012.

Ni dah masuk kali ke-5 temuduga tapi sebelum2 ni rezeki belum berpihak pada saya.. Kali ni adalah peluang terakhir sebab ada dengar berita cgpa utk calon perempuan akan jadi 3.5. Haruslah screening pun tak lepas dah lepas ni..

Temuduga sudah.. Sekarang cuma tinggal masa untuk doa & tawakkal sahaja..

Kawan2..tolong doakan saya lulus temuduga tu ya
Terima kasih in advance :D

........................................................................................................................................................
Pada hari temuduga saya sempat google tips temuduga dari Dr. Hj. Fadzillah Kamsah :
Baca :

Al-FatihahAyatul KursiAyat 1000 DinarYa 'Aziz, Ya Jabbar, Ya Mutakabbir

Laksa Johor Adami.. laksa style mudah

Menu iftar semalam bawa ke rumah mak.
Kelam kabut jugak masaknya.. Sampai rumah dalam 5.45pm.. keluarkan ikan kembong dr freezer, masuk dlm microwave utk thaw dia, sambil-sambil tu racik segala ulam/awas untuk laksa - kacang panjang, bawang besar, bunga kantan, daun kesum.. fuhh berpeluh den.. buat dengan sehabis pantas. En. somi pulak dok calling calling tanya sempat ke siap laksa.. alahai.. my laling, kalau asek call camne aii nak siapkan dengan pantas hik hik..


TARGET MISI : pukul 7pm dah gerak ke rumah mak.  KEPUTUSAN MISI : BERJAYA! tapi tak sempat mandi la gi umah mak tu hihi..


Camne tiba2 nak berlaksa johor ni?? Asalnya Khamis lepas, pagi-pagi browse blog masakan kunun-kununya cari idea nak masak iftar la kan.. terjumpa lak Laksa Sarawak. Aihh, terasa mengidam pulak nak makan Laksa Sarawak. Dipendekkan cerita, saya order pes tu dr anak Hj Manan ni melalui FB. So perlulah menenangkan diri sambil menunggu parcel dari Kuching tiba di Petaling Jaya :D
Untuk mengubat rasa mengidam tu…

Projek Amal : Dana 'Syawal Kit' untuk keluarga fakir, miskin & ibu tunggal di JB

Assalamualaikum...

Yeay!! another projek amal!! another peluang untuk tambah saham akhirat, insyaAllah... saya pernah terbaca status FB seorang rakan (sumber asal saya tak ingat). Katanya (lebih kurang la..)..

" Duit dalam bank belum tentu jadi milik kita. Tapi duit yang kita sedekahkan akan pasti menjadi harta kita, insyaAllah.."

Subhanallah... memang betul kan?


Projek ni dengan bangganya diilhamkan oleh student fakulti senibina UTM Skudai.. Oh syukur Ya Allah.. bangga saya jadi sebahagian warga UTM. Walaupun bukan student fakulti civil engineering yang ilhamkan but kesedaran adik2 UTM kita ni memang sesuatu yang membanggakan..Alhamdulillah... semoga Allah akan mempermudahkan niat adik2 ni...

Syawal Kit ni untuk keluarga fakir miskin yang memerlukan.. Dalam kemeriahan kita menyambut Syawal dengan makanan yang mewah, ada lagi keluarga yang tak mampu sediakan juadah Syawal macam kita.. So jom! kita sumbang sedikit untuk mereka... :)

Tarikh akhir pengumpulan dana ni adalah pada…