Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2011

{{ Ramadhan Ya Ramadhan }}

Syukur Alhamdulillah...
Allah mempertemukan Ramadhan kali ini kepada kita.. semoga Allah memanjangkan umur kita untuk sentiasa bertemu dengan bulan yang barakah..

Ramadhan tahun ini, saya berhasrat untuk lebih baik dari tahun-tahun sebelum ini.. semoga Allah mempermudahkan...

PERISTIWA YANG TERJADI DALAM BULAN RAMADHAN

Turunnya Al-Quran pada 17 RamadhanLailatul QadarPerang BadarPenaklukan Kota Makkah
AMAL IBADAH YANG DIKERJAKAN PADA BULAN RAMADHAN

Kewajipan berpuasaMengerjakan solat tarawihMengerjakan solat sunat witirBeriktikaf 10 hari terakhir RamadhanMemperbanyak amal dan sedekahMemperbanyak istighfar pada malam terakhir RamadhanMemperbanyak tadarus Al-QuranMembaca doa ketika bertemu lailatul qadarsumber : Rahsia & Amalan Bulan Islam : Muharram - Zulhijjah

My Superboy

Bakal superhero!

:: coach Husna bagi taklimat ::

:: belajar cara2 nak terbang ::

:: coach Husna membetulkan lipatan kaki seluar ::

:: tunggu kenderaan disediakan ::

:: dinner with ummy ::

Tengah kemas-kemas baju anak-anak, terjumpa baju Uncle Ijat ni.. Wancik bagi untuk Aliff pakai. La ni baru boleh pakai. Tu pun masih besar baju & seluarnye. Ingatkan takde kemana2 malam tu, tapi Ayah ajak ke Klang sekali untuk ambil GL saya. Pastu singgah Carrefour Subang untuk dinner dan beli barang dapur sikit.. Orang dok tengok aje Aliff hehe..
superboy berjalan terkedek-kedek ke sana sini.. =D

It's my turn.. red eyes (@o@)

Assalamualaikum...
Saya sekarang sedang menghitung hari.... hehe..
Menghitung bilangan hari yang bakal MC..

Sehingga hari ni Rabu 28july, jumlah MC sudah 6 hari.. 3 MC swasta, 3 MC gomen. So baki MC swasta ade 7 hari je and MC gomen baaanyak hari hehe...

Rasanya sepanjang hidup ini la MC terlamaaa yang dah diambil.. selalu selalu tak pernah ambil MC pun. Besok pun saya akan ke PPUM untuk extend MC lagi...

Kronologinya nantila.. nak taip ni pun kabur2 mata saya..
dipendekkan cerita, saya dah berjangkit sakit mata sama macam aliff, husband dan husna. dan nampak gaya macam saya punya jenis paling teruk, highly contagious.

Sakit mata ni namanye Conjunctivitis dan saya punye Viral Conjunctivitis - jenis takde respon pada ubat.. just have to wait and wait.. sampai die hilang sendiri.. and masanye up to 3 weeks (cam my husband).. so tunggu aje la...hehe


Start Selasa lepas 19july mata kiri aje.. Mata kanan baru start merah kelmarin ni.. tu pun dah berusaha bersungguh2 utk elak dr jangk…

My Word-less Day =D

Salam..
orang wordless wednesday tapi saya wordless monday but only today as saya puasa..
lotih makcik nak bercakap hehe..
simpan tenaga so.. today is my word-less day =D..


Berrylicious Cakes dah mula buka kedai..
walaupun saya start slow aje tapi no hal lahh! =D
Jamu mata wokeyy ;D

{{ Butterscotch Breakfast Buns }}

:: butterscotch breakfast bun ::

Assalamualaikum & hi...

Another roti project.

Taaapii....

Masa sukat menyukat bahan roti tu, tengok2 saya tak salin berapa banyak yis kene guna.. aiseyman.. pastu pulak tak ingat 1 stick butter tu berapa gram.. haihh memang main belasah aje... sudahnya, doh tak naik sebab yis saya letak kurang (recipe tulis 1tbsp, saya letak 1tsp hehe..), pastu takde milk powder, saya omit lak.. pendek kata tak jadila dohnye... so saya keluarkan dari breadmaker (BM), saya uli balik, tambah sikit2 tepung dan uli sampai tak melekat kat tangan.

And another mistake yg saya buat ialah guna ulsalted butter..sbb malas punye pasal nak thaw butter hehe... sudahnya roti agak masin sket hehe... so, please guna unsalted butter ok untuk roti and butterscotch nye.. =D

1 oz = 28.3495 g
1 oz (fluid) = 29.5735296875 ml
1 stick butter = 113.5 g

Butterscotch Breakfast Buns
by: Chef Michael Smith (Chef at Home)
Yield: 12

Ingredients
For the Bread Dough:

3 cups of all-purpose flour
1 cup of rolle…

Outstation & Mengimbas nostalgia.. uhuk uhuk..

Salam...

Dari 4/7 sampai 7/7 saya outstation di JB. Ada audit penyerahan jambatan, culvert & jejantas di Tampoi & Ulu Tiram..

Huh! akhirnya sampai jugak saya di JB ni.. asek kene gi Kedah aje sebelum ni... sampai JB memang buat saya teringat masa belajar dulu.. baaanyak sangat kenangan yang best2!!.. saya sempatla pergi mengimbas kisah2 lalu hehe... tapi ade gak tak sempat.. ye laaaa.. datang pun hal kerja.. bukan saje2... kebetulan team audit lagi sorang, Shidah pun ex-UTM, memang berjela la plan kitorg.. walaupun Shidah junior saya 2 tahun tapi memang sentimental betul la kalau sebut2 cerita UTM.. malang sikit la sorg lagi bukan ex-UTM so die tak dapat feel nye hehe...

:: lepas mesyuarat pembukaan pi pekena MS briyani kat BBU ::

So hari isnin dari Mutiara Hotel kitorg pergi dinner kat 'payung' kat Taman U. Memang jauh gile la kan.. ade la bunyi2 komplen dr team lain yg follow kata jauh2 drive takat nak makan kat gerai? hehe..nasib arr.. kitorg dah plan awal2…

Semua orang dalam rumah saya sakit mata hoho...

Ya, seperti tajuk di atas.. semua orang dalam rumah saya (bukan rumah mak saya ye..) sakit mata.. last sekali kelmarin mata Husna dah merah.

Al-kisahnya, sakit mata mula dari Aliff.. ade sekali tu saya tulis pasal Aliff demam (Khamis 30/6) sekembalinya kami dari Kelantan.. esoknya (Jumaat 1/7)) selepas kami bawa Aliff ke klinik tu, mata Aliff banyak tahi mata..melekat tak leh nak bukak mata die.. mula2 ingatkan sebab cuaca panas ke, so biar je dulu.. Balik kerja tengok makin merah pulak mata Aliff, so Sabtu (2/7) pagi2 kami terus ke klinik. memang la sakit mata... Berjangkit dari Atok & Makngah kat kampung Kelantan aritu... ingatkan takde sape yang berjangkit sebab dekat seminggu baru Aliff kene.. so saya buat assumption, Aliff demam sebab nak kene sakit mata..

:: lepas kali pertama ke klinik.. mata Aliff dah kecik sebelah..::

Isnin (4/7) sampai Khamis (7/7) saya outstation di Tampoi & Ulu Tiram, JB. Husband call cakap dia pulak berjangkit sakit mata. Dan Aliff pulak dari sebel…

Sumbangan & Doa : Kisah Norma

Assalamualaikum...
Baru hari ni jenguk blog dan blog kawan2. As usual, saya memang akan baca blog ashra walaupun tak komen pape. Terjumpa kisah ni yang dah lama jugak dia post.

Saya pun belum habis baca semua rentetan cerita Norma di blog SIL nya Moon. Apa yang saya faham, Norma mula sakit2 selepas melahirkan Rafiq dan telah didiagnos menghidap brain cancer stage 4 (medulloblastoma).. Norma telah melalui operation 5 kali. Sekarang keluarga Norma berusaha berubat dengan rawatan alternatif memandangkan hospital pun dah surrender. Sangat sedih membaca kisah Norma, sangat tabah suami Norma.. dan sangat comel baby Rafiq.. sekarang dah berumur 5 bulan.






Saya doakan Norma sembuh sepenuhnya, walaupun mungkin mengambil masa yang lama.. insyaAllah setiap penyakit pasti ada penawarnya kecuali mati.. Semoga Allah memberi kekuatan dan ketabahan buat Norma dan keluarganya dalam menghadapi dugaan ini..

Saya juga memohon jasa baik rakan-rakan yang terbaca entry ini jika dapat menghulurkan sedikit su…

Asyrani Husna & Aliff Rayyan

Salam..

Lama tak tempek gambar kesayangan saya.. Husna & Aliff.

So hari ni just nak tempek gambar diorang. Semalam bawa Aliff pergi klinik di Kota Damansara sebab demam dah 2 hari tak kebah. Singgah breakfast di McD NKVE dulu sebab klinik pun buka pukul 9pagi.








Sambil tunggu giliran, Aliff & Husna bersuka ria dengan permainan yang ada di klinik tu =D






Aliff gaya memang macam tak demam tapi badan panas bukan main. Gaya ala2 brutal tapi penakut makan ubat.. kalau nak makan ubat macam berperang la gayanya =D..