Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2011

Kimchijeon (김치전) / Kimchi pancake

Resipi lagi..? korean food lagi?...

Alaaa...sebenarnya dah lama buat benda alah ni tapi tak sempat nak mengarang nye... menduga iman jugak bile menaip entri makanan masa tengah puasa ni hehe...

Kali ini saya letak resipi kimchi pancake.. ye kimchi pun mereka buat pancake. dan diorg guna fermented kimchi which dari segi rasa nye dah masam la... kalau kita la kan.. makanan masam2 camni for sure masuk cik tong (tong sampah) dah kan? tapi diorg banyak makan jenis staple food.. kalau mula2 nak try makan korea ni mungkin tak lalu ditekak kot tapi lama2 biasa aje.. ade berani?? =D

Kimchi pancake/ Kimchijeon/ 김치전 ni saya guna baki kimchi saya tu.. lama2 dok dalam fridge pun jadi fermented gak, cuma proses die lambat sikit la berbanding kalau letak kat room temperature. So, sekarang stok kimchi saya dah habis.. balik ni nak buat stok kimchi yang baru.. =D
ok la, tengok resipi terus! pastinya ambil dari Maangchi juga!

Kimchijeon made with chopped kimchi
Yield:
2 -4 servings

Ingredients:
Kimchi,…

Sukjunamul (숙주나물) / Mung Bean Sprout Side Dish

Assalamualaikum...

Kemalasan tahap gaban untuk meng'update' blog ni.. dah banyak sawang dah..

mood agak down sikit lately ni.. ditambah pulak dengan masalah baru yang ditimbulkan sang kancil saya tu.. hadoii.. kene repair lagi... banyak betul problem die kali ni... burn duit camtu saje2 aje.. frust betul..

ok la.. cerita kereta tu later.. la ni saya tempek resipi aje la ye.. Resipi as usual dari Maangchi. Dia ada invite saya untuk feature dalam website die as Korean Food Fan tapi saya tak reply lagi hehe.. sebabnye tak berapa pandai nak buat karangan dalam english hehe..

So kat bawah ni one of diorang punye side dish/banchan 반찬.. rasanya cam ala2 ipoh bean sprout tu pun ye jugak cuma takde letak soy sauce aje.. simple..

Recipe from Maangchi

Sukjunamul (숙주나물) / Mung Bean Sprout Side Dish

Ingredients (for 2-4 servings):
Mung bean sprouts, salt, garlic, green onion, cucumber, sesame seeds, and sesame oil

Directions:

Wash and drain 12 oz (340 grams: about 3½ cups’ worth) of mung…

DoenJang Jjigae (된장찌개) / Bean Paste Vegetables Stew

Salam salam..

Lama tak bersiaran.. gaya busy sangat kan ? =D
Ada banyak cerita nak update tapi takde masa nak mengarang =D..

So kali ni just post resipi aje eh.. makanan korea lagi aci? hehe.. kalau saya pos makanan melayu, korang mesti dah terror sangat kan? malu nak pos resipi yang entah hape2 hehe...

So kali ni pasal doenjang jjigae.. ni memang common makanan untuk Korean. Tanyala mane2 sure ade bende ni.. kalau tengok drama Korea pun mesti korang perasan diorang ade makan stew ni..

Saya dah beberapa kali masak ni.. mula2 buat dulu takleh nak telan sebab pelik lak rasa die. Mungkin sebab tak ngam ngan rasa doenjang (된장) tu. 된장 ni sebenarnya fermented soy bean, rasa ala2 tauchoo tapi jenis dah kisar punye.. Tapi lepas makan kat GoongJeong (궁정) aritu, rasa 된장찌개 diorg tak sama la, lagi ok. Lepas check balik rupenya nak kene rebus ikan bilis & 된장 tu lama sikit, baru ok.. but still husband kurang minat 된장찌개 ni.

Just saya, Husna & Aliff aje yang ok.. suka hati laaaa =D

Recipe f…

Pajeon (파전) / green onion pancake

Salam all...

Korek2 folder gambar terjumpa gambar pajeon ni.. actually dah lama buat tapi tak tertempek kan resipi ni.. pajeon ni salah satu appetizer, kalau gi restoran korea mesti ade bende ni.. memang simple gile. Dah few times jugak buat mende ni tapi buat jadi lauk lak bukan appetizer hehe... kalau perasan, korean food betul yg guna green onion/daun bawang.. mmg baaanyak resipi diorg guna daun bawang. entah apesal pun taktau la kan... =D

Pada saya, pajeon ni sedap kalau nipis+ade rasa crispy sket, kalau tebal pancake tu, kurang ummph =D.
again, this recipe copied from Maangchi


Pajeon 파전 (green onion pancake)

Ingredients (for 1 rectangular pancake about 6×7 inches):
Green onions, flour, water, soybean paste, sugar, and vegetable oil.

Directions:
1. Clean, wash, and drain a handful of wild green onions (or about 10 stalks of normal green onion).
2. Cut them into 5 inch long pieces.
3. Make batter by mixing ½ cup flour, ½ cup water, 1 ts soybean paste, and ½ ts sugar in a bowl.…

imej baru aliff rayyan

aliff rayyan dengan imej baru =D..



kami decide utk botakkan sebab mak saya telah memotong rambut aliff dengan tak eloknye.. takleh nak alter lagi, ade terlebih potong sampai nampak kulit kepala, ada yg panjang.. hmmm...
kalau ikutkan saya taknak botakkan lagi takut rambut aliff jadi kasar2 ikut ayahnye.. rambut aliff sebelum ni halus jee.. saya sukee =D