Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2011

Cerita Mabuk Darah & Pitam =D

Seingat saya ini kali keempat saya pitam. Sebenarnya yang semalam ni tak pitam but almost pitam la.. And ni 1st time saya melawan rasa nak pitam tu..

Kali pertama saya pitam adalah masa form 2. Saya ingat hari tu hari Sabtu, ada Ko-Ku kat sekolah. Balik rumah masa tu ada mak sekali. Tengah hari. Sampai depan pintu rumah, saya tumbang. Sedar2 muka dah melekat dengan pasir semua. Bila mak tanya kenapa? saya kata sebab lapar kot pasal tak makan breakfast+lunch. So pastu mak kasi rm2 soh naik beskal beli laksa kat satu kedai tu.. so pergila saya naik beskal dengan keadaan masih pening2 lalat tu =D

Kali kedua, masa tu form 3. Tak sure hari Sabtu or Ahad, either one la sebab saya ingat saya nak gi kelas tuisyen kat Tutorial Institute (TI) kat State PJ. Dah siap2 dah dengan baju kurung purple nye. Mase tu tengah potong keledek nak digoreng. Nak pulak jadi kes, potongan terakhir tu terpotong sekali ngan jari telunjuk kiri saya. So berdarah la.. Basuh jari kat sinki, ambil tisu balut jari …

Kawan2 Kelas Bahasa Korea Part 1 ~ Dinner @ 궁정

Kelmarin (Selasa) adalah hari terakhir kelas bahasa part 1. Our chekgu 선생님 bawak kami pergi restoran makanan korea iaitu di 궁정(sebut gung jeong/jong) di PNB Darby Park, KL. Die dah siap booking semua. Kira kami sampai terus waiter die serve. Ingatkan kene order sendiri. Siap hafal camne nak order dlm bahasa korea hehe..


Tempat makan tu serupa je dengan dalam drama korea yang biasa tengok tu. Menarik. Makanan die ok la jugak, sedap. Ingatkan tak lalu gak nak makan tapi habis gak kami makan.. Meja saya ber8 org habis semua makanan, siap mintak tambah lagi hehe.. But meja sebelah, half aje yg habis.. malu2 ke or diet ke? hehe..

:: saya dengan chekgu Tiara Bang Ji Yeon ::
:: antara Banchan/sidedish ::

:: penuh meja dengan makanan::

Nak cerita pasal makanannye tak berapa pandai, tapi tau gak la certain makanan yg die hidang tu. Banyak gile side dish 반찬 diorang. Even chekgu 선생님 cakap takyah makan nasi die banyak2, makan lauk aje. Sebab kalau makan nasi tu, mmg extra kenyang and …

Result interview saya... + terapi terapi..

Umum mengetahui bahawa result interview SPA Januari & Februari lepas dah keluar pada 8 April baru2 ni..

keputusan saya?
buat kali ke-empatnya.. GAGAL hehe...
perasaan? entah.. bercampur baur.. hari tu memang 'mendung' gile kat opis saya.. senyap aje semua orang.. almaklumlah kat opis saya ni dekat 40 orang CFS tapi ade la takat 11 org kot yg dapat simpanan AJEE.. kalau ikut statistik yg dibagi tu, panggil interview 900++, yg dapat 14 AJEE ngan simpanan 100++. Hari dapat result tu, bagitau husband.. die soh bagi notis 24jam haritu gak.. haha.. bior betol, lawok.. =D

So nasib kami yang baki2 ni??
tunggu abis kontrak or cabut aje la pas dapat kerja lain..

buat masa ni saya belum ada mood nak update resume and carik kerja lain. Walaupun hari2 struggle untuk keep up semangat buat kerja yang melambak kat opis ni.. bile jumpa kawan2 yg gagal and bincang pasal ni, mesti ada yg bergenang airmata.. sedih woo..

tunggu abis kontrak tu cam tunggu hukuman aje cuma dah tau tarikh bile huk…

Gyeran malyee: 계란 말이 a.k.a Rolled Omelette

계란 말이 a.k.a Rolled Omelette

Salam..
Ni adalah very basic Korean egg side dish dan selalu antara side dish yang masuk lunch box derang.. memang le basic amat kan? telur dadar gulung aje pon hehe..

Dah buat ni banyak kali.. memang kesukaan Aliff & Husna. Kalau buat telur dadar biasa tak berapa nak laku.. tapi hat yang ni, buat 4 biji telur AA, diorang boleh habiskan berdua sekali hadap.. langsung tak tinggal.. siap kene sorokkan.. asek ngap ngap ngap aje.. =D

Rolled omelette
(Gyeran malyee: 계란 말이)

Ingredients:
3 large eggs, ½ ts salt, a pinch of sugar, ½ chopped medium size onion, ground pepper, vegetable oil.

Crack 3 large size eggs and put it into a bowl.
Make egg mixture by adding and beating these ingredients: ½ ts salt, a pinch of sugar, ½ chopped medium size onion, ground pepper
Heat up a non-stick frying pan over medium heat and spread a little vegetable oil.
Pour about 1/3 of the egg mixture on the pan and spread it thinly by tilting the pan.
When it’s cooked, lift the righ…

April's Birthdays..

Cerita ni dah peram lama. Kes malas nak edit gambar hehe..

Birthday makcik saya (adik mak) yg ke-46 pd 1/4 aritu daa.. keluarga kami memang suka celebrate birthday. Dalam setahun mesti tiap2 bulan ade buat kecuali bulan 3 & 11 sebab takde ahli keluarga yg lahir dlm bulan tu. Oo another family member yg sambut birthday bulan April ialah my cousin Fathin, tomorrow daa.. 14/4.. Happy birthday dear =D. Also Jeehan, my another cousin pada 24/4..

Bila buat birthday, kira peluang untuk semua ahli keluarga berkumpul sama2.. dulu2 standard la takat potong kek, makan2.. huha huhaa.. Few years back, ayah saya buat syarat, kene ada pengisian dalam majlis, bukan setakat makan aje..kalau makan aje, die takmo pegi hehe.. so pastu2 pengisiannya kami buat baca yasin/tahlil, kalau sempat, buat solat berjemaah gak..

Saya suka bila keluarga berkumpul ramai2 camni.. best!!





Kek ni saya buat. Kek vanilla buttercake dengan chocolate mousse layer. Try resipi baru. Family saya suka kek coklat je so kalau na…

Jawapan chekguu huhu..

Salam...

Arini kursus kat Menara PJD whole day.. balik umah, bukak emel.. hehe dapat reply dari chekgu.. huhu.. banyak gak salah.. ejaan & grammar la yang pastinye..

Saya pun tak paham gak ape die balas ni.. kene bukak dictionary ~~..
Yang pastinye, mane yg die highlight merah tu salah.. kene semak balik huhu..


:: emel chekgu Tiara Bhang ::


:: hohh banyak merahnyer.. kuning tu die bagi contoh ayat yg betul ::

Takpe takpe.. kalau tak buat test, camne nak tau salah tak kan?? =D..

Kerja sekolahku baru settle.. adoiiii..

Assalam...

Wallah sudah lewat daaa.... baru siapkan kerja skolah hehe... baru email kat chekgu kite hehe...lembaps punye student ni daa... maklumlah dah lama tinggal benda blaja2 ni, karat tebal sangat kat otak. lambat pick up laaa...

Blaja ape? Sambung amek master? Nehi nehi (ckp hindustan).. kunun2 cam testing gak la ni sebab satu subjek aje amek.. kalau leh bawak (dengan terkejar2 tiap2 hari tu) , leh la next semester apply amek master.. tapi hat yg satu ini pun fail deee... camno tuu? lambat lagi la kot =D

Ni baru nak reveal, since kelas pun dah nak habis. Tinggal writing & speaking test (mamfuss denn).

Saya ade amek kelas bahasa ketiga since Januari aritu. Kelas malam kat Uitm Shah Alam. Benda ni yang tau just my hubby, Husna, Aliff (hehe), and few friends dlm unit Jambatan (sbb leh kowtim part outstation tu).. family tak tau.. (pasni tau le kot..)

Saya pilih Hangeul (Bahasa Korea).

Sebab? alasan utama semua student kelas saya adalah minat K-drama & K-pop hehe.. belasahhh.. …

Mango Delights.. i loikee =D

Dua kali dah buat benda alah ni.. Beli mangga kat pasar tani sebelah dewan nun..

kali pertama buat, tengok rupa tak sama pun cam dalam blog akak tu.. kaler kuning mangga tu cam lebam aje.. Dah tu pulak saya tak tau berapa lama utk each layer to set sebab sebelum belum pernah buat resipi guna gelatin.. rupenye pergh agak lama gak nak tunggu. Dalam resipi soh refrigerate tapi saya nak cepat, saya letak dalam freezer aje hehe.. Kali pertama makan, serius.. fall in love dengan mango delight ni.. sekali hadap habis la 5 gelas hehe.. bila dah buat 2nd time, lama2 jadi muak gak.. tapi best!! nak buat tak susah langsung tapi time consuming.. tu aje =D.

Btw, utk 2nd time, saya letak few drops of pewarna kuning telur so kaler die lebih cantik =D.. Tips : part larutkan gelatin dalam microwave tu, please guna mangkuk besar/bekas tinggi sebab kalau guna mangkuk kecik, die cam splash out. =D



:: 2nd attempt ::

:: 1st attempt ::
Mango Delights
Ingredients:
Bottom layer - Panna Cotta:
200g whipping crea…