Skip to main content

Posts

Showing posts from February, 2011

Potret Keluarga (oleh Husna)

Salam..

Husna melukis malam tadi....

Mula-mula lukis Ummy...
kecik aje..
ooo mungkin Husna tengok ummy dah kurus kot hehe..

Lepas tu lukis Ayah..
sambil lukis Husna kata "badan ayah besaaaarrr.. kaki ayah besaaaarrr.." hehe..

Pastu Husna lukis diri Husna..

Last sekali Husna lukis gambar Aliff...

So inila rupa potret kami sekeluarga.. =D

:: keluarga kami ::

Egg Tart & Puff Pastry

Salam..

Maulud Nabi baru-baru ni, ada majlis bacaan Yassin dan tahlil + family gathering di rumah mak saya.. saya buat lagi Portugese Egg Tart ni. Saya masih guna ready made puff pastry jenama Kawan tapi kali ni saya guna jenis lain.

Rupa-rupanya ada 2 jenis..

Sebelum ni saya guna Puff Pastry Block yana mana kene roll/gelek/canai dulu then terap. Satu lagi jenis adalah Puff Pastry Square memang dah siap nipis just ambil dan letak kat acuan. Tak perlu roll/gelek/canai dulu. Saya rasa jenis square ni tak dijual kat Carrefour. Saya beli kat Giant. Kat Giant takde jenis block.

:: rupa packaging : kiri - jenis block, kanan -jenis square :: :: rupa puff pastry: kiri - jenis block, kanan -jenis square ::
Jenis 'square' ni memang la senang. Just ambil 1 piece, letak dalam acuan tart, potong lebihan pastry (kalau nak la..tak potong pun takpe hehe..), cucuk2 base dengan garfu, isi filling 3/4 penuh dan bakar... kalau jenis block tu kene la canai dulu sampai dapat ketebalan yang dik…

My Mini Portugese Egg Tart =D

:: my portugese egg tart ::
Salam..
Dah lama teringin nak buat egg tart ni... Biasanya tak berapa suka egg tart sebab kuat sangat rasa telur tu. Tapi lepas cuba egg tart KFC rasa cam kene kat tekak ku.. so dok cari2 la resipi.. Kebetulan kat Resipi.net baru2 ni resipi ni jadi glemer lak, so mmg aim akan cuba buat. Kali pertama buat Jumaat malam yang lepas. 2nd time hari ni buat..

Saya suka resipi ni sebab mudah.. tak perlu buat puff pastry.. just buat filling je, tak banyak kerja.. =D

Tak google pulak camne cara nak handle puff pastry, so main belasah aje la.. puff pastry beli instant aje kat Carrefour jenama Kawan.

Saya guna tart mould dia. 7cm (kira cam mini tart). Kalau canai nipis, boleh dapat lebih kurang 20 mini egg tart tapi adunan filling kene ganda2 lah. Yang 1st time tu saya canai tebal sikit cam 5mm camtu, jadinye pastry die tebal and dapat isi sikit aje filling tu.. Harini saya buat separuh puff pastry and canai nipis lagi, guna kuning telur 5 biji, dapat 10 mini egg tart.…

Husna & Aliff : Klinik Time

Salam...

Hari ni membuat lawatan ke klinik kanak-kanak. Last pergi klinik rasanya masa Aliff cucuk umur setahun. Kali ni lawatan ni disebabkan Husna yang dok komplen bahagian bawah kat area pipi ke leher tu sakit, pas tu on off demam. Kalau takat demam biasa saya gi klinik biasa aje.. tapi kalau rasa perlu info lebih detail, saya akan pegi klinik kanak-kanak ni.. Klinik ni kat Kota Damansara dekat dgn tol Kota Damansara la..hiway NKVE.

Klinik ni cam dah jadi klinik peribadi dah.. rasa selesa dan puas hati dengan semua2.. Husna pun suka betul bila kata nak gi klinik.. sebab dia tau, nanti lepas check, doktor akan bagi sticker dan vitamin.. =D

Sampai klinik dekat kol 12 tghhari. Malang la kalau sampai lambat camni, konfem lama nak tunggu. Ada dalam 8 orang sebelum kami. Dalam kol 1 lebih gak la baru sampai turn kami..

Disebabkan memang dah jangka lamaaa lagi baru boleh masuk, habiskan masa layandiorang main segala mainan yang ada situ.. memang bingit la dengan suara ramai budak2 ni kat situ…

CNY di Red Land

Salam...
Lately ni bila bertembung dengan rakan-rakan se'Bahagian', masing-masing sure tanya "Bulan ni tak outstation ke?.."..amboi-amboi... jangan le perli saya kekeke..

Semalam baru tulis Aliff takmo jalan.. balik rumah mak semalam, Aliff ada jalan sikit. Tapi kat rumah kami, langsung takmo.. saje nak manja lebih kot nye..

Cuti panjang sempena CNY lepas, kami balik Red Land (Tanah Merah), kampung husband. Bertolak Isnin malam sampai la Sabtu.. Perasaan balik kali ni cam kosong.. cam takde buat apa2 pun, dok rumah aje.. well..selama ni pun camtu gak hehe.. husband hari-hari dari pagi sampai tengah hari dok ulit semua anak angkat dia.. ade 6 semuanya... rindu bebeno kott.. hehehe...

ni le antara anak-anak angkat my husband... . . .



:: lembu..lembu.. untuk dijual haha!! ::
my husband cakap dia nye lembu asalnya ada 7 ekor tapi seekor dah mati.. sebab ape ehh.. rasanya penyakit kuku ke? tak hengat le pulokk.. my FIL yang tolong jaga lembu-lembu ni.. saya pun tak tau berapa tota…

Aliff Rayyan : 1 tahun 4 bulan

Assalamualaikum...

4hb lepas Aliff Rayyan dah genap 1 tahun 4 bulan.

Perkembangan? Macam kurang berkembang aje... ish ish ish.. ok.. let me see...
1. Aliff suka duduk kat birai katil/kerusi/tangga.. jenis kaki terjuntai camtu.
2. Berjalan? secara rasmi belum lagi.. aritu dah mula berjalan 13 Januari 2011 masa kat rumah mak. 2 hari je dia jalan. Hari ketiga mak saya dengan tak sabar2nya pegi bawak Aliff urut kaki die. Lepas tu Aliff dah taknak jalan dah sampai sekarang.. tak tau la ada kaitan ke tak ngan kesan urut tu. Pada saya Aliff boleh jalan tapi dia cam takut kalau tak pegang pape. So sekarang kene pimpin atau die pegang la dinding ke, meja ke, kerusi ke untuk jalan..

3. Nampak agak keras hati sikit. Kalau dia tak nak buat, dia takkan buat... Dulu ajar dia tatih, memang dia keraskan badan dia taknak bangun pun. Tatih apetah lagi. Sekarang dia nak jalan berpimpin, kalau nak lepaskan tangan, dengan cepat dia dudukkan diri dia.. Memang kena ikut flow dia la..
4. Sekarang dah macam stop m…