Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2010

:: Baby & Toys Contest ::

Assalamualaikum...

ok, since saya telah di 'tag' oleh Mama Amsyar untuk join contest ni, makanya saya memberi sokongan dengan join jugak contest ni.. tapi mak aiii susah nye nak cari gambar aliff/husna dengan toys.. sebab cam takde jekk.. sama ada ummy die takde snap gambar diorang ngan toys ataupun toys tak berapa nak ade pasal ummy die kedekut hehe...

cari punya cari dapat la gambar Aliff yang ni.. tapi dok pikir, bende ni dikira toys tak?? aci lah kot ehh.. takde toys yang canggih manggih laaa..kalau gambar husna, ade ngan periuk/tupperware main masak2.. tak nampak lak cam toys kan.. huhu..

contest ni dianjurkan oleh puan faeza. sila klik gambo dibawah untuk ke page contest di blog beliau okehh!!

oh yee.. tarikh tutup contest adalah sebelum 11.59 pm 26 Nov 2010


so gambar yang dipertaruhkan adalahhhh...


nama baby: Aliff Rayyan bin Abdullah
terikh lahir : 4 Oktober 2009


Gambar ni masa Aliff tengah susun2kan blok2 tu.. err nama menatang ni pun saya tak tau hehe.. Aliff ni tengah khus…

Foods that can be unsafe for your toddler

Assalamualaikum dan selamat pagiii =D

ya, pagi2 lagi dah nak buat entri hehe..
saya cuma nak share satu artikel dari Babycenter tentang makanan yang mungkin berbahaya untuk anak2 kita yang kecit2 lagi nih..

saya memang subscribe artikel2 dari Babycenter. So boleh kata setiap minggu ada je artikel yang masuk inbox. Disebabkan saya ada letak tarikh lahir Husna dan Aliff kat profile, saya akan dapat artikel berkaitan toddler/baby pada umur Aliff dan Husna. Apa2 saja yang berkaitan contohnya perkembangan baby/toddler pada minggu/bulan tu, perangai2 anak, tips2 nak handle toddler/baby dll..

Foods that can be unsafe for your toddler Reviewed by the BabyCenter Medical Advisory Board
Last updated: October 2008As your toddler grows, he'll be eager to sample food from your plate – and you'll be eager to add variety to his diet. But not all foods are safe for your child. Some still pose a choking hazard. Foods to avoid: 12 to 24 monthsLow-fat milk: Most young toddlers need the …

Jalan-jalan dan Berhujan di i-City ;D

Assalamualaikum...

lame pulak tak jenguk sini.. memang kemalasan ya amat melanda... tak tau pun nak tulis ape =D

ok ok.. cuma cerita ceriti last week aje ni..

hari khamis lepas, keluarga abang ipar dan kakak ipar saya datang KL, ade appointment kat IJN. So diorang ber'hotel' kat rumah saya lah kan.. Disebabkan saya dan husband tak cuti raya haji aritu, khamis dan jumaat memang kerja la.. so diorang hanya melepak kat rumah aje.. since diorg nak balik sabtu pagi, husband cadang pergi i-City.. ooo yaaa.. saya tau le korang sumer dah pergi.. cerita basi dokk? tapi saya tak pernah pergi, almaklumlah husband busy ala-ala managing director giteww.. kalau tak disebabkan family husband datang, konpem kami tak jejak i-city tu sampai kesudah..;D

petang jumaat tu memang hujan giler lebat.. even sampai rumah pun masih renyai2 lagi.. husband dah tukar plan gi pyramid (ajeerr?).. hishh, saya tak setuju le.. baik gi IKEA hehe.. so malam tu nampak hujan dah reda je, kitorang pun gi le i-City dala…

Aidil Adha 2010 & Ceriti Husna/Aliff

Assalamualaikum..

Besok raya haji..

Kami sekeluarga raya di KL aje.. tak pun Kuala Selangor..tapi belum diputuskan sebab ayah mesti kene imamkan solat sunat aidil adha kat Masjid Al-Amin tu.. ;D

Saya tak balik Kelantan untuk raya sebab nye cuti dah -2 hari dah.. husband punya cuti pun dah -2.5 hari tapi die boleh tolak cuti tahunan next year.. saye lak kene tolak gaji.. kalau amek cuti raya gak dah jadi -4 hari.. no no no... banyak tu kene tolak gaji hehe..

Walaubagaimanapun, saya nak ucapkan selamat hari raya aidil adha kepada semua kawan2.. maaf zahir batin

Ok, off topic...

Ni saya nak tempek gambar buah hati saya.. Husna sedang mewarna, Aliff pulak sibuk nak mewarna jugak.. Husna ni agak cepat bosan dengan satu2 bende nak2 nye kalau bende2 ilmiah. Kalau nak ajar baca Alif Ba Ta ke A B C ke, 1 2 3 ke memang cepat je jemu.. tapi kalau menyanyi, berjoget, ajak buat kek, roti, biskut tu memang laju aje laaa hehe.. tak disuruh pun siap volunteer lagiii..

Aliff sekarang suka tiru apa orang buat…

Masih mood roti ~ Red Bean Bun

Assalamualaikum....

Hari ni dah Selasa ehh.. hehe..lame tak update blog. Semalam pun ambil cuti ganti sebab awal pagi tu duty jaga Bilik Gerakan Bencana dari jam 12.00 tengah malam sampai jam 8.00 pagi semalam.

Kali ni masih entry pasal roti lagi.. hehe.. jemu ke? hehe.. tengok memang jemu tapi bab makan, tak jemu pun hehehe..

Yang ni special request by mr.husband. Red Bean Bun. Red bean paste pun homemade okehh =D. Kene rebus 2 kali lak tu pasal yang 1st time rebus tu saya tertido lak.. lupe lak nak pesan ngan husband utk tengokkan.. bile terjaga dalam jam 2 pagi camtu dah bau hangit seluruh rumah haha!! dah rentung dah kacang2 tu.. frust giler..(but alhamdulillah takde pape jadi hehe). nasib baik ade lagi stok kacang tu, so rebus balik. tapi kali ni rebus dalam rice cooker pasal lebih selamat kalau terlebih tido hehe..

Subuh tu start buat doh. Red bean tu blend, and masak sampai kering sikit. Then buat la red bean bun tu. Pagi2 lagi Husna dah bangun nak tolong ummy buat roti.. semangat …

Meroti lagi : Sardine Loaf pulakk =D

Assalamualaikum & salam sejahtera..

Roti ni saya buat malam semalam. Resipi ni saya bahagi 4 sebab setakat nak makan 2-3 orang aje. Semua saya guna BM (Breadmaker) aje, buat setting doh, dah siap doh, canai dan spread inti dan gulung. pastu masuk balik dalam BM untuk bakar. Saya tak bakar dalam oven biasa sebab takde loaf tin.

Saya tak pasti berapa lama nak kene bakar, so saya just guna function bake kat BM tu.. sejam gak la masa die. So kulit die jadi keras sikit (tapi saya suka kerak roti yg keras hehe), tapi isi memang lembut je.

Pada saya, roti ni sedap (sempat makan satu slice aje pon, lain2 tu husband wat breakfast pagi tadi and hantar kat umah mak bagi rase), nak buat pun tak susah (pasal guna BM aje =D). Pasti akan buat lagi =D

Semua dibawah ni direct copy dari laman Resipi.net. Adjustment yang saya buat yang kaler biru tu =D

Roti Gulung Sardin (Kak Anim/penyulawa)


Bahan-bahan
1kg tepung roti (saya guna tepung gandum)
140g gula kastor
20g garam
102g majerin (saya gu…

Tersentap okayy!!!

Pada suatu malam bertempat di IKEA, seorang ibu dan 2 anaknya sedang berdiri di suatu sudut sedang menunggu si ayah membeli karipap dan aiskrim.

Sambil2 menunggu tu, si ibu melayan anak perempuannya yang berumur 3 tahun berborak. Tiba-tiba si anak bertanya pada ibunya,

Anak: "ummy.. perot ummy tu ade baby ke?"
Ibu : "hahh? (dengan rase nak tersedak) errrrr..takde la sayang... ni ummy nye lemak2 degil ni.."

Sepanjang perjalanan pulang ke rumah, pertanyaan tersebut menghantui pemikiran si ibu..

'ok, what my daughter's trying to say was "ummy, you look fat and big, you're not pregnant don't you?!!"..Oh no no no... Adakah dah obvious sangat kegemokkan/kemoncettan ku ini huhuhu...huarghhh' (fikir si ibu).

Maka, si ibu telah membuat keputusan untuk mula workout bermula pagi hujung minggu ini... dengan harapan si anak takkan mengeluarkan soalan yang menyentap jiwa lagii.. ;D


:: oo takpe!! ummy takmo bawak gi playground lagi (ummy merajuk) ::

:: si …

Semangat membuat roti : Sausage Roll & Choc Bun

Assalamualaikum...

Roti ni buat Sabtu lepas untuk sarapan.. ececehh.. mentang2 dah ade breadmaker, semangat betul nak meroti ni hehehe.. Jumaat malam tu sms husband minta belikan sosej. Sampai aje rumah dia tanya "nak buat roti sosej ke".. sengih aje laaa..macam tau2 ajee =D

Berangan dah lama nak buat roti ni sebab memang suka roti ni =D.. Since dah target nak buat untuk sarapan, sebelum tidur masukkan semua bahan2 dalam Breadmaker Tesco ku iteww.. start dengan bahan cecair..next bahan kering..and last sekali masukkan yis. Tengok manual tulis kalau setting Dough ambil masa sejam setengah (uli 30minit, perap 1jam). So buat setting Dough, pastu set Delay nak breadmaker tu start pukul 5.00 pagi. So that by 6.30 pagi doh akan siap sedia untuk dibentukkan.

Pukul 6.45 pagi jenguk breadmaker.."fuhh cun! doh ni dah siap!!"

So mula la sesi membuat Sausage Roll ni.. bentuk lilit memang OUT la.. keras kejung tangan, takde seni langsung hehe.. dah siap semua, biar roti ke…