Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2010

Tragedi Depan Rumah

Di suatu pagi yang hening..

Asekla dok dengar bunyi siren.. kalau bukan ambulan, mesti polis.. kalau bukan polis, bomba la kot nyer..

kalau duduk kat rumah especially sabtu dan ahad, selalu sangatla dengar bunyi siren2 ni.. kadang2 ambulan tak henti2 lalu..selang beberapa minit je mesti ada punya lah.. selalu dok terfikir, banyak sangat ke orang sakit ni.. tahan aje la.. dah rumah menghadap federal highway kan.. terima aje la..

pagi tu dengan sengaja jenguk kat tingkap..sesaja..

tengok2 ada kejadian ni..

nampak tak apa yang berlaku?

tak perasan?

kalau gambar ni nampak?


ala-ala nampak yer..

yang ni pulak..


Ya, myvi terbalik eh.. satu roda dah tercabut pun..

tengok la..memang org malaysia ni prihatin kan? especially tukang menebeng tepi jalan yg jadi penonton tu lah.. buat sesak jalan ajer..

aku pun taktau al-kisahnya apa.. tengok2 dah keadaan camtu.. rasanya takde kemalangan jiwa sebab takde ambulan kat situ.. and semua pun tak nampak cemas. yang pasti guard rail tu menyelamatkan mangsa dar…

Hulurkan Bantuan Anda..

Salam..

Aku baru baca emel dari Mamazieza (moderator resipi.net) yg dipost ke Rnet. Emel ni tentang seorang anggota polis yg telah dilanggar lari dan memerlukan bantuan. Untuk lihat keseluruhan cerita dan video temuramah/lawatan Mahaguru58 boleh lihat sini dan laporan akhbar Malay Mail di sini.


Sama-samalah kita membantu keluarga beliau. Walaupun sumbangan sekadar RM1 dengan ikhlas, insyaAllah Allah akan memberi ganjaran..

Kalau tak mampu membantu dari segi kewangan, minta tolong disebarkan kepada kawan2 lain ya..

petikan di bawah dari Mahaguru58

------------------------------------------------------------------------------------------------
Koperal 104747 Khalid Che Rus perlukan bantuan anda!

Bantulah Koperal Khalid Che Rus!

Hubungi isteri Koperal Khalid @ Puan Satona di talian 014-223 5120

Alamat berek kediaman mereka :

No. 111, Blok 9, Jalan AU 1A/1, Taman Keramat, 54200, Kuala Lumpur.

Nombor Akaun Bank Koperal Khalid bin Che Rus untuk kemasukan terus wang derma ikhlas anda adalah :
A…

Perasaan yang lain...

Salam...

"Perasaan yang lain..."

ermm.. status camtu pun dah menimbulkan spekulasi yang mengandaikan aku dah pregnant..


aiseyman.. bukan bukan..

malah nye terbalik lagi situasi nye..

setelah Aliff berusia 7bulan 2minggu 4hari, 'red flag' datang balik.. sebenarnya aku rasa sangat sedih dan sangat tak best. Ibu-ibu yang exclusive/fully breastfeeding adalah sinonim dengan tak kene period dalam jangka masa yang lama..even sampai 1 tahun lebih/ 2 tahun pun ada..

well actually tak semua lah..

::dari kellymom.com::

aku andaikan ada banyak sebab.. salah satu adalah sebab ALiff dah mula solid food.. kadang2 die skip night feeding..
ya, memang le aku rasa bagus pasal tak payah bangun tengah malam eh..tipulah kalau takde rasa camtu..=D

then another thing is pasal thrush ni la kot.. aku terpaksa kurangkan guna pam (walaupun manual) sebab asek berdarah je..try guna tangan but disebabkan ambil masa terlalu lama, tak kosong sangat lah.. sekarang pun belum sembuh lagi.. agak trauma jugak b…

My Most Wanted Things (buat masa ni..=D)

aku tengah giler mengidam mende ni..
(err..ni bukan ngidam preggy yer..)
dalam wishlist aku, ni dok nombor satu ni,..
lamaaaa dah aku dok belek2 bende ni.. tapi tengok harga..alahai... patut ke tak patut..
menggigil wooo..

::Kenwood KM023::

siapa nak bagi derma kat aku, sila bagitau yer.. hehe...

Cinderella's Stepsister & Happiness in the Wind

Salam..

Cinderella's Stepsister & Happiness in the Wind

Sekarang ni aku ralit gak lah layan 2 drama ni. Dua-dua pun drama korea.. Channel 303 - KBS World (Astro). Lagipun time lain aku tak berpeluang pun nak tengok tv, but utk yg 2 ni memang org lain takleh kacau ye..

even husna pun takleh tengok kartun.. nanti ummy die cakap, "kartun hari ni dah habis..besok baru ade" hahaha!!..

Bawah ni sinopsis dari koreandrama


Title: 신데렐라 언니 / Cinderella Unni / Cinderella’s Sister
Also known as: Cinderella’s Like in Fate / Cinderella’s Stepsister
Chinese Title : 灰姑娘姐姐
Genre: Romance, melodrama
Episodes: 20Broadcast network: KBS2
Broadcast period: 2010-Mar-31 to 2010-June-03
Air time: Wednesday & Thursday 21:55 SynopsisA modern day adaptation of Cinderella with a twist as our Cinderella, Goo Hyo Sun, plots revenge against her evil stepsister (Moon Geun Young) for years of pain and suffering.CastMoon Geun Young as Eun Jo
Seo Woo as Goo Hyo Sun
Chun Jung Myung
Taecyeon as Jung Woo
Lee M…

Aku dan Thrush (pulakk??)

Salam..
lately ini aku sangat down down down...

sebabnya???
aku rasa kene thrush (pulak?).. jangkit dari Aliff...
actually doktor tak diagnose as thrush (even dia pun takde sebut apa masalahnya) but sebab Aliff pernah kena and recently bende tu datang balik kat Aliff, so aku amat merasakan masalah aku sekarang ni adalah thrush



aku rasa startingnya masa ALiff kene thrush dulu..masa tu sekadar kulit jadi dry je.. dah sapu lansinoh..tapi tak baik gak.

weekend lepas start kronik sikit.. sapu antifungal cream ALiff punya tu.. tapi masih sakit jugak la..

sekarang dah kronik jugak la..
ahad lepas paling kritikal, bile BF je kene tahan sakit/pedih giler2..sampai menggigil tahan sakit..
kulit area ni*ple kering & merah, merekah/terbelah, areola rasa nipis @ merah, berdarah..

sekarang kat office guna pam manual ajer.. Harmony.. tupun dah buat suction paling perlahan supaya tak berdarah but berdarah gak.. and try hand express.. hand express is the best kalau time camni but aku still tak mahir lagi.. p…

Hari Ibu 2010

Salam..
ermm.. tak sempat tak update apa2 kat sini..
last week 3 hari dah penuh dengan kursus photoshop for web..
so gambar2 tu adalah hasil pembelajaran kat kursus itulah..
oohh.. please do not compare me dengan org2 pro yer.. ni hasil kerja budak baru belajar hehe.. hat basic aje lak tuu =D..

So iniler diantara gambar-gambar semasa Hari Ibu yang lepas... layaannnn..


Husna & Aliff : 0-7 bulan..

Tengah godek2 external hard disk ni terjumpa gambar2 Husna masa kecik2..hi hi..teringat dolu-dolu..

So.. gambar2 ni adalah Husna dan Aliff sejak lahir sampai 7 bulan
(sebab Aliff baru 7 bulan..=D)

.
.
.

:: baru lahir.. ::

:: 1 bulan ::
:: 2 bulan ::

:: 3 bulan ::

:: 4 bulan ::
:: 5 bulan ::

:: 6 bulan ::

:: 7 bulan ::

.
.
.
more to come!! =D

Jom Pergi!! : Mom & Baby Expo 2010 (7-9 May 2010)

Event Title : Mom & Baby Expo 2010

Date : 7 - 9 May 2010
Venue : MidValley Exhibiton Centre (Halls 1 & 2)
Organiser : Today Publishing
Tel : +603 6250 0972 / 75
Fax : +603 6250 9817
Email : careline@todaypublishing.com.my
Website : www.todaypublishing.com.my
Admission : Public - Free Admission

............................................................
okess..kengkawan semua...jom jom..mesti pergi ni..
aku ingat nak gi besok..sape nak join???


**update**

aku dah gi dengan nozie & ayudiah (hehe.. ayu pun terjebak).. urghh..semalam pun dah ramai lah.. aku x advise bawak baby/strollers. leceh la..

pada aku, sesuai utk sape2 g mmg carik barang baby la..cam aku bolh kate sumer dah ada so xde la nak beli apa2.. btw, ada beli gak, nursing poncho & 'bunga besar' utk husna (sort of mainan la..).

Kalau baju2 ada brand pigeon, fiffy, lovebaby dan ada lain2 jugak..utk preggy mommies pun ada modernmom. kalau srollers/car seat pun ada gak combi, graco etc..
nak carik p…

Aliff Rayyan : 7 bulan daaa...

Aku ber pot-pet lagi...(dah macam takde keje puler yer..=D)..

:: Aliff Rayyan ::

Semalam 4 Mei 2010, Aliff Rayyan kesayanganku itu telah berusia 7 bulan.

Perkembangan Aliff Rayyan sehingga semalam ;

1) berat terkini (ditimbang pd 25 April 2010) = 8.6kg

2) gigi bawah dah tumbuh 2 batang, maka semua barang yg dapat dicapai akan digigit sekuat hati..(termasuk ummy huhu..)


3) sign susu/nenen (genggam gamit) yg diajar tu semakin difahami & dipraktiskan. kalau kita wat sign tu, Aliff akan excited giler2 sbb nak susu =D. Aliff jugak pernah wat sign tu masa ayah jaga die kat umah nenek (masa tu ummy stuck dlm jam giler & sampai umah dekat kol 8mlm). EBM dah abis & Aliff lapar. So, bile ayah tengok Aliff tak henti2 wat sign "nak susu" tu, terus ayah balik umah utk amek extra EBM. Thanks Ayah.

4) sebelum ni asek mengundur, semalam tengok dah mara ke depan pulak. ada gaya ala-ala nak menyusur, ada gak macam nak merangkak, pastu tersembam..

5) disebabkan belum merangkak…

Wan Iman Qistina & Alia Sofia

salam.. lame tak update.. (macam la busy sangat)..

:: Wan Iman Qistina ::

ok, last weekend (actually last saturday aje..), ada majlis aqiqah baby Wan Iman Qistina (errr..betul ke ejaan nama ni?..ntah eh), anak duapupu aku kat Keramat. Aku just pergi dengan Husna & Aliff dan cupcakes. Ok, anak2 aku sumer dok diam2 dalam car seat masing2 okeh, memang sangat baik dan memberi kerjasama =D.

Masa sampai pun marhaban dah start. Aku just stay kat bawah ngan Usu susun cupcakes. Disebabkan toppers nye kurang time nak kering, so hanya 16 ekor beruang yg berjaya dok tegak..lagi 9 ekor tumbang di medan perjuangan..[sorry yer tuan rumah :(..]

Tema majlis pink & white..very sweet. Thanks for the door gift, pink umbrella bentuk botol tu (cute!!) and Husna dapat big lollipop & beg pink Mickey Mouse (Husna kata beg "Kimey").

Kitorang beredar dalam jam 2.30ptg bile tengok Aliff dah start ngamuk2 nak tido+keadaan panas+tak selesa pulak tu. Aliff masuk dlm kereta letak kat car seat dah me…

"My Most Favourite Wedding Photo Contest"

Salam... ingat tak contest "MY FUNNIEST WEDDING PHOTO" ?

::so ni BATAL ekk::

Saya ada mendapat beberapa feedback mengatakan agak susah nak dapat gambar kelakar sbb biasa ambil gambar yg cantik2 ajer especially utk malay wedding.. (ermm betul jugak ehh..)..
so saya telah memutuskan untuk mengubahsuai contest ni.. (masih tema wedding yer..). so sekarang contest ini berubah menjadi...


"MY MOST FAVOURITE WEDDING PHOTO CONTEST"

::copy banner ni yer::

saya rasa ni mesti semua org ada kot =D..lebih mudah bukan?

so gambar ni tak kesah la sama ada kelakar/menyentuh hati ke/gembira ke/ romantik ker.. tak kesah, tak kesah, tak kesah..

Saya juga ada mengubah syarat contest di bawah.. (di highlight dgn kaler biru..)

mari lah join ye..!!


Syarat-syarat gambar:

1. Gambar adalah gambar perkahwinan sama ada perkahwinan anda, kakak, abang, adik, sepupu sepapat, makcik pakcik etc. (so najmah boleh join okeh.. =D)
2. Hanya utk warganegara Malaysia sahaja =D
3. Gambar wajib mempunyai pengantin yang…