Skip to main content

Posts

Showing posts from 2010

Pizza Mini Saya.. nyum nyum..

Salam....

yahhhh!! hari ni busy lebih sikit.. pasal besok cuti le pulak.. dah kol 6 masih tercongok kat opis ni.. nak stay sampai malam, agak menakutkan opis ni hehe.. (ye saya memang penakut yerr..)..hmm..besok maybe kena datang opis.. pasal kene setel kan semua kerja sebelum tukar unit next week..

okeh.. dah lama tak tempek pasal meroti.. actually yang ni dah lama dah tapi dok lupe copy resipi die kat buku tu. pagi ni teringat so ok lah..

Yang ni piza mini. Resipi diambil dari resipi Piza Mini Makanan Laut dari buku Chef Anuar (buku 1). Saya just ikut resipi roti nye aje..topping tak ikut..guna apa yg ade kat rumah aje..takmo susah2..

Okeh..tengok gambo dulu...


Ok? nampak sedap? hehe..memang shedapppp =D

Lihat resipi lak ye.. kalau tak silap lah saya bahagi dua resipi ni.. dapat 8 biji pizza mini.

Resipi : Pizza Mini

Bahan doh:
450g tepung gandum
10g ragi kering (instant yis)
10g gula kastor
40g marjerin
300g air
5g garam

1. Campur semua bahan dan uli sehingga menjadi doh. (Saya masukkan semua b…

Farewell Lunch @ Istana Bambu

Last Tuesday, bos unit saya belanja makan kat luar. Kira macam farewell lunch lah sempena rotation unit yang berkuatkuasa 3Jan11 nanti. Kami pergi 7 orang semuanya termasuk 2 orang ex-staff KPI jugak. Tempat lunch di survey oleh Ija. So lokasinya..? Istana Bambu Restaurant.

Kami order siakap 3 rasa, lemon chicken, stir fry asparagus, sizzling bean curd, butter prawn & black pepper beef. Air saya pilih kedondong asam boi hehe.. best!! Overall pada pendapat saya, tempat bagus, cantik, selesa. Ada pilihan untuk nak duduk bersila cam kami and ade jugak meja kerusi can biasa tapi dibuat dari buluh (tu sebab kot depa panggil Istana Bambu). Rasa makanan pun ok. Harga makanan? takmo amek tau pasal bos yg bayar haha!!..

But tq bos!!!! Unit KPI best woo selalu makan free, bos suka belanja hehe..

Tempat ni rasanya nampak lagi cantik bila malam. Kat website diorang ade gambar malam. Semalam tengok blog Ashra, rupenye die pun ade pergi tempat ni.. best kan?

:: kami kami ::







:: habeh makan,…

Aktiviti kegemaran Aliff & Husna..

Aktiviti kegemaran Aliff & Husna..
.
.
.

berdiri tepi tingkap..?




Kalau boleh tiap-tiap hari pagi petang malam, pun nak berdiri tepi tingkap ni.

tengok ape??
.
.
.




Tengok kenderaan lalu lalang tak henti2 kat Federal Highway ni..
ade kereta, ade bas, ade lori, ade keretapi hehe...

Tu je punn.. tapi diorang sukaaa sangaatt =D


Hutang Tag Ninie

Assalamualaikum..
sorry ninie.. dah sebulan tag ni.. sorry yer tak sempat nak menyinggah 'rumah' ko lately..
so ni nak bayar utang tag =D


• apa benda paling penting dalam hidup korang?
Love, faith, happiness

• benda terakhir yang korang beli guna duit korang?
lunch sat tadi kat gerai no.5 + milo es

• dimanakah tempat korang akan langsungkan perkahwinan korang dan apakah temanya nanti?
dah kahwin so taknak pikir pape =D.

• adakah korang sedang bercinta sekarang?
yup

• berapa lama korang akan mencintai kekasih korang?
InsyaAllah, sampai bile2..

• di manakah korang selalu jumpa kekasih korang?
kat rumah

• novel/buku/majalah terakhir dibeli?
ade few books beli masa hari pembudayaan ilmu tu.
novel - mikhail (tapi lom baca lagi)
buku - don't be sad, teknik urus wang individu, satu lagi tak ingat tajuk tapi pasal start bisnes camtu

• ape nama penuh korang?
norliza othman

• antara emak dan ayah, mana korang lebih mesra
mase kecik2 lebih ok ngan ayah, bile dah kawin baru ok sikit ngan mak

• namakan or…

Kami turut bersedih..

:: Ayu & family :: (gambar dari blog uzaini)

Jumaat lepas terima berita menyedihkan..

Fawwaz Syahmi, baby kepada sahabat X-UTMviking kami, Ayu & Uzaini telah kembali kerahmatullah..

Kalau mengikut cerita Uzaini, (disebabkan baby tak dijalankan bedah siasat), baby Fawwaz meninggal waktu tidur. So mungkin SIDS (sudden infant death syndrom), tapi Allah sahaja yang tahu..

Perginya baby yang sangat comel ini memang sangat mengejutkan kami semua. Kami turut menangis..

Buat Ayu & Uzaini,
Mungkin tiada kata-kata yang dapat menenangkan perasaaan korang sekarang ni..
kami hanya melihat, pedihnya tak sama seperti yang merasakan sendiri..
Walaupun luarannya korang nampak tabah, didalam hati mungkin menangis tak siapa yang nampak.
Sebagai kawan, hanya doa yang mampu aku titipkan..
Setiap kali teringatkan korang, aku jadi sebak..
aku sentiasa doakan agar Allah beri kekuatan untuk korang berdua..
dan semoga Allah memberi ganti yang lebih baik lagi..
insyaAllah..

Fawwaz Syahmi, syurga adalah PASTI u…

Breadmaker : brand Tesco vs Elba

A few weeks back ade membe berminat dengan breadmaker Elba. Actually saya tak pernah nampak pun BM Elba ni. Tapi lepas balik SGM last week (nanti saya buat entri pasal SGM ni), gi pyramid. Then masa jalan2 kat jusco pyramid, ternampak BM ELba ni.

Bile tengok2..

hehhhhhhh!!!!

nah korang tengok le sendiri...


ni ler BM Elba..


ni BM Tesco saya lak...


oraittttt!!

dok belek2, memang sejibikk lah BM Elba ni ngan BM Tesco yang saya ada tu.. cuma ade label "Elba" tu.. maybe diorg re-branding je bende alah ni..

but ade banyak beza dari faktor harga. my BM Tesco la ni harganya rm249 (kalau masih tak tukar la..) tapi saya beli rm229 sbb ade promotion and BM Elba harga jusco rm398 but mase tu ade sale jadi rm299.

so? mana satu pilihan anda?? =D

:: Baby & Toys Contest ::

Assalamualaikum...

ok, since saya telah di 'tag' oleh Mama Amsyar untuk join contest ni, makanya saya memberi sokongan dengan join jugak contest ni.. tapi mak aiii susah nye nak cari gambar aliff/husna dengan toys.. sebab cam takde jekk.. sama ada ummy die takde snap gambar diorang ngan toys ataupun toys tak berapa nak ade pasal ummy die kedekut hehe...

cari punya cari dapat la gambar Aliff yang ni.. tapi dok pikir, bende ni dikira toys tak?? aci lah kot ehh.. takde toys yang canggih manggih laaa..kalau gambar husna, ade ngan periuk/tupperware main masak2.. tak nampak lak cam toys kan.. huhu..

contest ni dianjurkan oleh puan faeza. sila klik gambo dibawah untuk ke page contest di blog beliau okehh!!

oh yee.. tarikh tutup contest adalah sebelum 11.59 pm 26 Nov 2010


so gambar yang dipertaruhkan adalahhhh...


nama baby: Aliff Rayyan bin Abdullah
terikh lahir : 4 Oktober 2009


Gambar ni masa Aliff tengah susun2kan blok2 tu.. err nama menatang ni pun saya tak tau hehe.. Aliff ni tengah khus…

Foods that can be unsafe for your toddler

Assalamualaikum dan selamat pagiii =D

ya, pagi2 lagi dah nak buat entri hehe..
saya cuma nak share satu artikel dari Babycenter tentang makanan yang mungkin berbahaya untuk anak2 kita yang kecit2 lagi nih..

saya memang subscribe artikel2 dari Babycenter. So boleh kata setiap minggu ada je artikel yang masuk inbox. Disebabkan saya ada letak tarikh lahir Husna dan Aliff kat profile, saya akan dapat artikel berkaitan toddler/baby pada umur Aliff dan Husna. Apa2 saja yang berkaitan contohnya perkembangan baby/toddler pada minggu/bulan tu, perangai2 anak, tips2 nak handle toddler/baby dll..

Foods that can be unsafe for your toddler Reviewed by the BabyCenter Medical Advisory Board
Last updated: October 2008As your toddler grows, he'll be eager to sample food from your plate – and you'll be eager to add variety to his diet. But not all foods are safe for your child. Some still pose a choking hazard. Foods to avoid: 12 to 24 monthsLow-fat milk: Most young toddlers need the …

Jalan-jalan dan Berhujan di i-City ;D

Assalamualaikum...

lame pulak tak jenguk sini.. memang kemalasan ya amat melanda... tak tau pun nak tulis ape =D

ok ok.. cuma cerita ceriti last week aje ni..

hari khamis lepas, keluarga abang ipar dan kakak ipar saya datang KL, ade appointment kat IJN. So diorang ber'hotel' kat rumah saya lah kan.. Disebabkan saya dan husband tak cuti raya haji aritu, khamis dan jumaat memang kerja la.. so diorang hanya melepak kat rumah aje.. since diorg nak balik sabtu pagi, husband cadang pergi i-City.. ooo yaaa.. saya tau le korang sumer dah pergi.. cerita basi dokk? tapi saya tak pernah pergi, almaklumlah husband busy ala-ala managing director giteww.. kalau tak disebabkan family husband datang, konpem kami tak jejak i-city tu sampai kesudah..;D

petang jumaat tu memang hujan giler lebat.. even sampai rumah pun masih renyai2 lagi.. husband dah tukar plan gi pyramid (ajeerr?).. hishh, saya tak setuju le.. baik gi IKEA hehe.. so malam tu nampak hujan dah reda je, kitorang pun gi le i-City dala…

Aidil Adha 2010 & Ceriti Husna/Aliff

Assalamualaikum..

Besok raya haji..

Kami sekeluarga raya di KL aje.. tak pun Kuala Selangor..tapi belum diputuskan sebab ayah mesti kene imamkan solat sunat aidil adha kat Masjid Al-Amin tu.. ;D

Saya tak balik Kelantan untuk raya sebab nye cuti dah -2 hari dah.. husband punya cuti pun dah -2.5 hari tapi die boleh tolak cuti tahunan next year.. saye lak kene tolak gaji.. kalau amek cuti raya gak dah jadi -4 hari.. no no no... banyak tu kene tolak gaji hehe..

Walaubagaimanapun, saya nak ucapkan selamat hari raya aidil adha kepada semua kawan2.. maaf zahir batin

Ok, off topic...

Ni saya nak tempek gambar buah hati saya.. Husna sedang mewarna, Aliff pulak sibuk nak mewarna jugak.. Husna ni agak cepat bosan dengan satu2 bende nak2 nye kalau bende2 ilmiah. Kalau nak ajar baca Alif Ba Ta ke A B C ke, 1 2 3 ke memang cepat je jemu.. tapi kalau menyanyi, berjoget, ajak buat kek, roti, biskut tu memang laju aje laaa hehe.. tak disuruh pun siap volunteer lagiii..

Aliff sekarang suka tiru apa orang buat…

Masih mood roti ~ Red Bean Bun

Assalamualaikum....

Hari ni dah Selasa ehh.. hehe..lame tak update blog. Semalam pun ambil cuti ganti sebab awal pagi tu duty jaga Bilik Gerakan Bencana dari jam 12.00 tengah malam sampai jam 8.00 pagi semalam.

Kali ni masih entry pasal roti lagi.. hehe.. jemu ke? hehe.. tengok memang jemu tapi bab makan, tak jemu pun hehehe..

Yang ni special request by mr.husband. Red Bean Bun. Red bean paste pun homemade okehh =D. Kene rebus 2 kali lak tu pasal yang 1st time rebus tu saya tertido lak.. lupe lak nak pesan ngan husband utk tengokkan.. bile terjaga dalam jam 2 pagi camtu dah bau hangit seluruh rumah haha!! dah rentung dah kacang2 tu.. frust giler..(but alhamdulillah takde pape jadi hehe). nasib baik ade lagi stok kacang tu, so rebus balik. tapi kali ni rebus dalam rice cooker pasal lebih selamat kalau terlebih tido hehe..

Subuh tu start buat doh. Red bean tu blend, and masak sampai kering sikit. Then buat la red bean bun tu. Pagi2 lagi Husna dah bangun nak tolong ummy buat roti.. semangat …

Meroti lagi : Sardine Loaf pulakk =D

Assalamualaikum & salam sejahtera..

Roti ni saya buat malam semalam. Resipi ni saya bahagi 4 sebab setakat nak makan 2-3 orang aje. Semua saya guna BM (Breadmaker) aje, buat setting doh, dah siap doh, canai dan spread inti dan gulung. pastu masuk balik dalam BM untuk bakar. Saya tak bakar dalam oven biasa sebab takde loaf tin.

Saya tak pasti berapa lama nak kene bakar, so saya just guna function bake kat BM tu.. sejam gak la masa die. So kulit die jadi keras sikit (tapi saya suka kerak roti yg keras hehe), tapi isi memang lembut je.

Pada saya, roti ni sedap (sempat makan satu slice aje pon, lain2 tu husband wat breakfast pagi tadi and hantar kat umah mak bagi rase), nak buat pun tak susah (pasal guna BM aje =D). Pasti akan buat lagi =D

Semua dibawah ni direct copy dari laman Resipi.net. Adjustment yang saya buat yang kaler biru tu =D

Roti Gulung Sardin (Kak Anim/penyulawa)


Bahan-bahan
1kg tepung roti (saya guna tepung gandum)
140g gula kastor
20g garam
102g majerin (saya gu…